Državni sekretar osumljen korupcije

Iščejo konflikte interesov in sporne prakse pri javnih naročilih.

Objavljeno
13. marec 2011 19.55
Ksenija Koren
Ksenija Koren
LJUBLJANA, MURSKA SOBOTA – Pod lupo kriminalistov in protikorupcijske komisije se je znašel že drugi funkcionar iz kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja. Po Simoni Dimic so minuli teden murskosoboški kriminalisti potrdili, da preiskujejo državnega sekretarja za Pomurje Andreja Horvata.

Po poročanju Pomurskega vestnika bo moral Horvat, tudi vodja projektne pisarne za Pomurje, kriminalistom predstaviti morebitne sporne prakse pri javnih naročilih in razpisih po interventnem zakonu o Pomurju.

Dimičeva je pod težo preiskav zoper njo in partnerja Romana Horvata klonila in sama odšla iz Pahorjevega kabineta. Ali razmišlja o odstopu – tudi zato, da bi premierja razbremenil morebitnih medijskih pritiskov – smo vprašali tudi Andreja Horvata. Odgovoril je: »Razmišljam veliko; moja vloga pri izvajanju zakona o Pomurju je bila že od vsega začetka v letu 2009 še posebno izpostavljena; tako vsebinsko, še posebno pa politično. Ker sem v Pomurju politično aktiven že od konca osemdesetih, ko je civilna družba v Pomurju uspešno preprečila gradnjo elektrarn na Muri, mi je jasno, da marsikomu ni všeč, da so rezultati izvajanja zakona o Pomurju že po enem letu velik uspeh.«

Policija o podrobnostih preiskave molči, tiskovni predstavnik Jožef Prša pa pojasnjuje: »Ker je zadeva še v fazi predkazenskega postopka, zaradi interesa preiskave ne moremo odgovoriti na vsa vprašanja.« Spraševali smo jih, ali pri preiskavi sodelujejo s protikorupcijsko komisijo, ki ji je že decembra Pahorjev kabinet posredoval Horvatovo poročilo o njegovi vlogi pri izvajanju javnih razpisov ter javnih naročil znotraj razvojne podpore Pomurju. Tudi v protikorupcijski komisiji Horvata še preiskujejo in o podrobnostih niso želeli govoriti.

Medtem pa nam je Andrej Horvat pojasnil, da o vseh dejavnostih v zvezi z izvajanjem zakona o Pomurju redno poroča Pahorju. »V interesu vseh, še posebno pa v interesu nadaljnje transparentne in učinkovite porabe javnih sredstev za spodbujanje podjetništva in obrti v Pomurju ter razvojnega prestrukturiranja regije, pa je, da se čim prej operejo vsi sumi, da naj bi bilo pri tem kaj narobe,« še pravi osumljeni državni sekretar.