Dunajsko pokopališče za hišne ljubljenčke

V prestolnici Avstrije novembra prvo pokopališče za domače živali.

Objavljeno
18. februar 2011 18.17
Šp. S.
Šp. S.
DUNAJ – Novembra bodo zgradili prvo pokopališče za pse, mačke in druge hišne ljubljenčke. Za zdaj lahko prebivalci svoje živali, v slučaju njihove smrti, upepelijo ali pokličejo mestni urad, odgovoren za odstranjevanje živalskih trupel, ki prevzem opravi brezplačno.

Prvo tako pokopališče na Dunaju bo v bližini centralnega pokopališča v mestu. Lastniki bodo lahko posmrtne ostanke svojih ljubljenčkov pokopavali ne le upepeljene v žarah, temveč jim bo omogočeno, da ji pokopljejo tudi nekremirane.

Na začetku bo na 2.500 kvadratnih metrih prostora za približno sto grobov različnih velikosti. V načrtu imajo celo gradnjo prostora, nekakšne vežice, kjer se bodo lastniki lahko poslovili od umrlih živalskih sopotnikov. Organizacija pogreba z vsemi stroški naj bi znašala najmanj 180 evrov.

Skupaj s pokopališčem so mestne oblasti na Dunaju začele tudi gradnjo nove sežigalnice za živali, ki bo nadomestila obstoječo, zgrajeno leta 1992. Na leto več kot 1000 meščanov na ta način poskrbi za preminule živali. Cena kremiranja je odvisna od teže živali, od 72 evrov (do dveh kilogramov) do 498 evrov (od 51 kilogramov).