Egipt: odstopilo vodstvo vladajoče stranke

Stranko je zapustilo več članov, Mubarak ostaja

Objavljeno
05. februar 2011 09.27
S. N., Mo. S./STA
S. N., Mo. S./STA
KAIRO – Vrh vladajoče egiptovske Narodne demokratske stranke je odstopil. Arabska televizija Al Arabija je sprva poročala, da je odstopil tudi predsednik Hosni Mubarak, in sicer s položaja vodje stranke, a se je pozneje izkazalo, da to ne drži.

Se je pa položaju odpovedal predsednikov sin Gamal, ki je vodil politični odbor stranke. Med tistimi, ki so odstopili, so še generalni sekretar Safvat al Šerif ter tesna sodelavca predsednika Mubaraka Sakarija Asmi in Mufid Šehab. Gamala Mubaraka in al Šerifa je na položaju nasledil Hošam Badravi, ki pripada reformnemu krilu stranke.

V Kairu je bilo 13. dan protestov sicer razmeroma mirno, prav tako pa je potekala tudi minula noč. Kljub temu je arabska televizijska mreža Al Džazira poročala, da naj bi vojska zgodaj davi na osrednjem kairskem trgu Tahrir oziroma Trgu osvoboditve streljala v zrak.

Egiptovski premier Ahmed Šafik je v petek izključil možnost, da bi Mubarak odšel in oblast predal podpredsedniku, danes pa povedal, da se v državo vrača stabilnost. Prepričan je, da je izhod iz krize mogoč brez takojšnjega Mubarakovega odstopa, prav tako pa sta brez tega mogoča tudi zadušitev protestov in dogovor z nasprotniki.