Egipt: vmešava se Al Kaida

Poleg tega pa protesti vplivajo tudi na rast cen nafte.

Objavljeno
09. februar 2011 09.56
Mo. S./STA
Mo. S./STA
KAIRO – Potem ko so se v torek protesti proti egiptovskemu predsedniku Hosniju Mubaraku še okrepili, je iraška veja teroristične mreže Al Kaida demonstrante pozvala, naj si prizadevajo za oblikovanje vlade, ki bo temeljila na šeriatskem pravu. V sporočilu so zapisali, da se je v Egiptu začel pohod džihada in da so vrata mučeništva odprta, sodelovati pa morajo vsi, ki so za to sposobni.

Medtem se še naprej vrstijo odzivi mednarodne skupnosti k tranziciji v Egiptu. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je egiptovsko vlado in narod pozval k mirni tranziciji. Mubaraka sicer neposredno ni pozval k odstopu, a poudarja, da je odločitev v rokah Egipčanov. Z egiptovskim podpredsednikom Omarjem Sulejmanom se je v torek slišal tudi njegov ameriški kolega Joe Biden, ki se je zavzel za takojšnje politične spremembe. ZDA ob tem pozivajo tudi druge države Bližnjega vzhoda, naj bodo pozorne na zahteve ljudstva in naj se nujno lotijo reform.

Cene nafte pa so se v azijskem elektronskem trgovanju znova zvišale, kar je posledica nepričakovanega zmanjšanja zalog v ZDA ter protestov proti egiptovskemu predsedniku. V torek je namreč več sto tisoč protestnikov znova preplavilo trg Tahrir in številna mesta v državi. Trgovci z nafto se bojijo, da utegnejo napetosti v Egiptu ogroziti transport nafte prek Sueškega prekopa.