Egiptovski vsakdanjik se spreminja v pekel

Napadi na novinarje, hrane je vse manj, rajska letovišča so postala mesta duhov.

Objavljeno
04. februar 2011 14.09
R. S.
R. S.
KAIRO – Egiptovska prestolnica je že dneve v popolnem kaosu. Spopadi med pristaši in nasprotniki predsednika Mubaraka so vedno bolj nasilni, bolnišnice so polne ranjencev, trgovine in banke so zaprte že več dni. Bankomati večinoma ne delujejo, borza je zaprta.

Prebivalcem že zelo manjka hrane; cene kruha in preostalih osnovnih živil so narasle v nebo. Kilogram jabolk stane že skoraj štiri dolarje, desetkrat več kot prej. Gospodarstvo je v razsulu, saj so mednarodna podjetja iz države evakuirala osebje, obrate in pisarne pa zaprla do nadaljnjega. Popolnoma so denimo obstale proizvodne linije Unileverja, Nestleja in Danoneja, ki imajo v Egiptu velike izpostave. Francoski trgovec Carrefour je zaprl sedem svojih hipermarketov, iz mesta pa poročajo o vsesplošnem plenjenju trgovin, v katere se uspe prebiti oboroženim bandam.

Tudi domača podjetja so v vse večjih težavah, saj domačini nočejo oditi na delo, ker se bojijo, da jim bodo v času službe oropali hiše in stanovanja. Mnogi so odvisni od tedenskih plač, ki jih prejemajo v kuvertah od delodajalcev – vendar izplačil ni, zato ljudje ostajajo brez denarja.

Iz države pa ne bežijo le tujci, ampak tudi tisti domačini, ki si to lahko privoščijo. S kairskega letališča vsak dan vzletajo zasebna letala bogatašev, ki z družinami in prijatelji bežijo pred krvi željno množico. Večina jih je namenjena v prijateljski Dubaj.

Škoda se bo merila v stotinah milijonov

Mnogo nepopravljive škode je že bilo storjene: organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj je ocenila, da je internetni mrk egiptovsko gospodarstvo stal več kot 90 milijonov evrov, ugled države pri tujih investitorjih pa je tako načet, da je škoda skoraj nepopravljiva. Inflacija znaša že 20 odstotkov, škoda v turizmu pa sploh še ni bila ocenjena. Rajska egiptovska letališča so postala mesta duhov, turističnih evrov in dolarjev pa je vedno manj. V državo, kjer kar sedmino vsega denarja v proračun prinesejo turisti, od turizma pa sta neposredno odvisna dva milijona ljudi, prava katastrofa šele prihaja.

 

Oglejte si videoposnetek policijskega kombija, kako z nezmanjšano hitrostjo zapelje v množico protestnikov: