Enotnih počitnic konec, spet nazaj v šolo

Po enotedenskih zimskih počitnicah se osnovnošolci in dijaki vračajo v šolske klopi.

Objavljeno
28. februar 2011 08.47
Mi. S./STA
Mi. S./STA
LJUBLJANA – Tokrat so počitnice potekale hkrati za vse šolarje v državi, kar je povzročilo veliko hude krvi – zlasti med turističnimi delavci. Zato bodo v vladi zdaj pripravili analize o učinkih na gospodarstvo, ki bodo pokazale, ali je smiselna vrnitev na prejšnji sistem.

Do letošnjega šolskega leta so namreč počitnice potekale v dveh ločenih terminih za Ljubljano in Maribor ter za preostalo Slovenijo. Šolsko ministrstvo pa je s spremembo pravilnika določilo enoten termin počitnic za vse šole po državi. Spremembo šolskih koledarjev je ministrstvo za šolstvo sprejelo zato, da bi omogočili skupno počitnikovanje družin z otroki, ki se šolajo v različnih regijah, pretehtalo pa je tudi bistveno manjše število šolajočih se otrok.

A je takšna sprememba v javnosti povzročila veliko hude krvi, saj so nasprotniki enotnega termina trdili, da bo to povzročilo škodo slovenskemu gospodarstvu, zlasti turizmu.

Kot kaže, se bosta že prihodnje leto vrnila dva termina počitnic, saj je predsednik vlade Borut Pahor ocenil, da trenutni sistem poenotenih zimskih počitnic ni nič boljši od prejšnjega,. Napovedal je, da bo šolskemu ministru Igorju Lukšiču predlagal, da se vrnemo na dva termina počitnic.

Skrajšanju zimskih počitnic na en teden so ves čas nasprotovali tudi na ministrstvu za gospodarstvo, kjer so opozarjali, da poteza ni dobrodošla za turistično gospodarstvo. Zdaj bodo analizirali stanje in po koncu počitnic naredili oceno, na podlagi katere se bodo odločili o naslednjih korakih.