EU pomaga NLB

NLB je sredi leta 2010 le za las uspešno prestal teste, ki jih je izvedel evropski bančni organ.

Objavljeno
07. marec 2011 16.05
K. K.
K. K.
BRUSELJ – Evropska komisija je na podlagi pravil EU o državni pomoči odobrila nujno dokapitalizacijo Nove Ljubljanske banke (NLB) v znesku do 250 milijonov evrov, so sporočili dopoldne. Iz komisije so sporočili še, da je ukrep začasno odobrila za zagotovitev finančne stabilnosti, dokler ne sprejme končne odločitve glede načrta prestrukturiranja NLB, ki ga mora prejeti v roku šestih mesecev.

Za las

NLB je sredi leta 2010 le za las uspešno prestal teste izjemnih situacij, ki jih je izvedel evropski bančni organ. Na podlagi izida testov se je Banka Slovenije odločila, da mora NLB povečati svoj kapital, če želi ohraniti ustrezno raven temeljnega kapitala prvega reda. V skladu z ukrepom, ki ga je Slovenija priglasila komisiji, mora NLB zbrati lastniški kapital v vrednosti 250 milijonov evrov, kar ustreza 1,6 odstotka tehtane, tveganjem prilagojene aktive banke. Sredstva bo poskušala zbrati z javno ponudbo svojih delnic, in sicer v dveh tranšah. V prvi tranši bodo imeli zdajšnji delničarji priložnost, da izrazijo interes za nakup vseh delnic v skupni vrednosti 250 milijonov evrov, sorazmerno s svojimi obstoječimi lastniškimi deleži. V drugi tranši bodo preostale novoizdane delnice ponujene širši javnosti. Slovenija bo k nujni dokapitalizaciji prispevala z nakupom novo izdanih delnic vsaj sorazmerno s svojim lastniškim deležem (približno 49 odstotkov).

Začasen ukrep

Podpredsednik komisije in evropski komisar za varstvo konkurence Joaquín Almunia je povedal: »Razumem, da NLB brez nujne dokapitalizacije ne more doseči ustrezne ravni kapitala in ohraniti finančne stabilnosti v Sloveniji. Toda poskrbeti moramo, da bo prestrukturiranje NLB omogočilo trajnostno prihodnost banke, ne da bi bila za to potrebna stalna državna pomoč banki. Z ustreznim prestrukturiranjem se bo mogoče izogniti izkrivljanju konkurence, ki bi ga utegnila povzročiti državna pomoč.«