Ferčecu štiri 
leta in pol ječe

Mamilo prodal tajnemu policijskemu delavcu, namesto denarja pa so žvenketale lisice.

Objavljeno
16. februar 2011 21.05
Aleš Andlovič
Aleš Andlovič
MARIBOR – Dobrega pol leta potem, ko so nemški pripadniki specialne policijske enote odvzeli prostost 32-letnemu slovenskemu državljanu Slavku Ferčecu, je Mariborčan stopil pred sodnike. Zaradi tihotapljenja pet kilogramov heroina so ga sodni organi že pred slabima dvema mesecema v bavarski prestolnici obsodili na štiri leta in pol zapora. Izvedeli smo, da naj bi že zaprosil za prestajanje kazni v domovini, kar je po mednarodnem sporazumu v Evropski uniji ustaljena praksa. A dokler ne bo odsedel vsaj polovice kazni, naj ne bi imel možnosti za izročitev Sloveniji. Nemški zapori, ki so polni kriminalcev iz držav nekdanje Jugoslavije, predvsem pa Turčije, so v primerjavi s slovenskimi zavodi za prestajanje zapornih kazni pravi pekel.

Kot smo v Slovenskih novicah poročali že konec lanskega julija, so nemški varnostni organi že dlje sumili, da se eden od Slovencev ukvarja s prepovedano prodajo in tihotapljenjem heroina. Zato so Nemci v Slovenijo poslali tajnega policijskega delavca, ki je navezal stike s Ferčecem. Sprva naj bi se dogovorila za manjše količine droge, ker pa je vse skupaj potekalo brez večjih zapletov, kakovost dobavljenega heroina pa je bila tudi na zadovoljivi ravni, je nemški tajni policijski delavec Ferčeca zvabil v München, kjer naj bi se dobila za menjavo droge za denar. Toda v trenutku predaje so v bavarski prestolnici udarili zamaskirani pripadniki specialne policijske enote in Mariborčanu odvzeli prostost.

Razkrili smo, da naj bi se Slavko Ferčec v Nemčijo odpravil z izposojenim avtomobilom višjega cenovnega razreda. Črnega audija naj bi si izposodil od prijateljice iz Šentilja. Kmalu po aretaciji na Bavarskem so se nemški varnostni organi povezali s slovenskimi kolegi in jih obvestili o veliki ribi, ki se je ujela v njihovo mrežo. Tako so slovenski policisti v Šentilju, kjer živi lastnica avtomobila, opravili hišno preiskavo in kmalu potrdili, da ženska srednjih let nima opravka s tihotapljenjem mamila. Do zadnjega kotička pa so prečesali tudi hišo na Teznem, kjer je imel Slavko Ferčec prijavljeno stalno prebivališče.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Njegov doslej najodmevnejši podvig je bila vpletenost v združbo, ki se je ukvarjala s krajo avtomobilov