Fimi-Media izsiljevala Papirnico Vevče?

Novi dokazi v hrvaški aferi odkrivajo, da se je denar za črni fond dobival tudi iz Slovenije.

Objavljeno
28. februar 2011 12.20
Mi. S./STA
Mi. S./STA
ZAGREB – Ključni priči v hrvaškem primeru Fimi-Media, bivši direktor hrvaške carine in blagajničar HDZ Mladen Barišić ter direktorica Fimi-Medie Nevenka Jurak, sta preiskovalcem povedali, da so denar za črne sklade hrvaške vladajoče stranke HDZ dobili tudi v Sloveniji, uporabljali pa tudi v BiH, poroča zagrebški Jutarnji list.

Jurakova naj bi tako v enem od zadnjih pogovorov s preiskovalci hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) povedala, da je njena agencija izsiljevala tudi podjetja v tujini. Tako naj bi priznala, da je s fiktivnimi računi bremenila ljubljansko podjetje Papirnica Vevče, ki zagotavlja papir za hrvaške Narodne novine.

Po besedah Jurakove naj bi to storili po priporočilu predsednika uprave podjetja Narodne novine Milivoja Fučkarja. Narodne novine so založnik hrvaškega uradnega lista ter uradnih in podobnih obrazcev, pa tudi pisarniških in šolskega materiala.

Črni skladi za HDZ

Barišić pa naj bi preiskovalcem povedal, da je vrh HDZ z denarjem iz črnih skladov financiral tudi stranko HDZ 1990 v BiH. Barišić naj bi tako priznal, da je predsedniku HDZ 1990 Božu Ljubiću leta 2007 izročil približno 230.000 evrov.

»Leta 2007 je HDZ v BiH razpadla. Bivši premier in predsednik HDZ Ivo Sanader je takrat ocenil, da je Božo Ljubić oseba, ki bi lahko obnovila tamkajšnji HDZ. Povedal mi je, da bi mu morali poleg politične pomoči pomagati tudi finančno,« je Barišićevo izjavo povzel Jutarnji list.

Zagrebški časnik še navaja, da bi bilo lahko poslovanje Fimi-Medie povezano tudi s spornim nakupom vojaških tovornjakov, saj naj bi v HDZ prek računov te oglaševalske agencije poslali približno 1,35 milijona evrov provizije od tega posla.