Fotografije zlorabe otrok hitreje odstranijo s spleta

Ponudniki spletnih storitev so lansko leto postali dvakrat hitrejši kot leta 2009.

Objavljeno
15. marec 2011 13.16
Mi. S.
Mi. S.
LONDON – Ponudniki spletnih storitev so postali hitrejši pri umikanju fotografij, ki prikazujejo zlorabo otrok, poroča angleški BBC. Dobrodelna organizacija The Internet Watch Foundation (IWF) je z veseljem razkrila, da se je čas, ki ga ponudniki internetnih storitev porabijo za odstranitev fotografij, razpolovil.

Vendar vseeno poročajo o zapletih pri iskanju takih fotografij, saj so mnogi pedofili precej zviti in jih je vedno težje izslediti. Samo v letu 2010 je IWF podal 72 prošenj za umik fotografij s spletnih portalov z erotičnimi vsebinami. Povprečno je trajalo 12 dni, da se je zgodil premik, leta 2009 pa je bil ta čas več kot dvakrat daljši – potrebovali so namreč 30 dni.

Če organizacija ne doseže svojega cilja – ponavadi zato, ker so strežniki zunaj dosega roke pravice –, doda spletni naslov v posebno bazo podatkov, v kateri je že več kot 14.000 različnih ponudnikov spornih vsebin. Vsak dan uvrstijo na ta spisek 60 novih spletnih naslovov.

Kljub njenim prizadevanjem je leta 2010 število spletnih strani, ki ponujajo fotografije ali videovsebine zlorabe otrok, poraslo za kar 89 odstotkov! Težava je predvsem v tem, da so bile v prejšnjih letih večinoma vse zbirke tovrstnih fotografij zbrane na enem mestu, kar je bilo lažje odkriti in odstraniti, danes pa je takšen material razpršen po celotnem internetu.