Francoska zunanja ministrica odstopila

Po vrnitvi iz Kuvajta je Michele Alliot-Marie predsedniku predala odstopno izjavo.

Objavljeno
27. februar 2011 19.44
Ma. F./STA
Ma. F./STA
PARIZ – Francoska zunanja ministrica Michele Alliot-Marie je danes po vrnitvi iz Kuvajta francoskemu predsedniku Nicolasu Sarkozyju predala odstopno izjavo. Ministrica je bila tarča ostrih kritik zaradi svojih spornih povezav v Tuniziji. Ob predaji odstopne izjave je sicer dejala, da ni storila nič napačnega.

Za njenega najverjetnejšega naslednika omenjajo nekdanjega francoskega premierja in zunanjega ministra, 65-letnega Alaina Juppeja.

Ministrica Alliot-Marie je postala tarča ostrih kritik zaradi svojih spornih povezav v Tuniziji, kjer je bila decembra, ko je tam že potekala ljudska vstaja, ki je pozneje odnesla dolgoletnega tunizijskega predsednika Zina el Abidina Ben Alija.

Med sicer zasebnimi počitnicami je namreč Alliot-Mariejeva uporabila letalo nekega poslovneža, tesno povezanega z Ben Alijem, poleg tega pa je po telefonu osebno govorila s predsednikom. Pozneje so prišli na dan še sporni poslovni interesi njene družine v Tuniziji.

Dodatno ogorčenje je vzbudila ministričina izjava le nekaj dni pred Ben Alijevim begom iz države, da bi lahko Francija Tuniziji pomagala pri urjenju med ljudmi osovražene policije, da bi bila ta bolje usposobljena zatreti protivladne proteste.