Ga je zabodel,
 ker ga je posilil?

Izkazalo se je, da je takoj po dejanju sam poklical na številko 112.

Objavljeno
28. februar 2011 20.22
Boštjan Fon
Boštjan Fon
KRANJ – Še eden izmed 11 umorov, ki so se zgodili v Sloveniji leta 2009, dobiva sodni epilog. Gre za tragično zgodbo, ki se je zgodila v začetku poletja tistega leta v noči na petek v okrepčevalnici 1001 noč na Jesenicah.

Usodne noči sta Jeseničana Josip Leskovar in Tadej Pust hodila po mestu. Prvi, storilec, se je z ženo iz središča vračal proti zahodnemu delu. Iz te smeri, iz lokala Max bar, se je proti okrepčevalnici, ki stoji le sto metrov od kraja, kjer je novembra 2006 najemnik lokala Cafe Inn Roman Velikonja streljal v goste in pri tem zadal smrtno rano Elvinu Hadžiču, namenila žrtev. Ko je bil Pust v lokalu za hitro prehrano, predvsem kebaba, v lasti Salija Hasipija, je mimo prišel Leskovar.

Po pripovedovanjih prisotnih je napadalec žrtev ujel na pragu lokala. »Vse se je dogajalo zelo hitro, v trenutku je nastala prava zmeda,« nam je takrat povedala priča dogodka. V rokah Leskovarja se je zabliskal nož iz okrepčevalnice, ki je bil na pultu. Pustu ga je nastavil na vrat: »Zdaj bova pa poračunala za nazaj!« Žrtev je stopila pol koraka nazaj v lokal, takrat je napadalec nož stisnil v dlan in z njo sunil. Ker je bil obrnjen stran od njega, je bil Pust najprej zaboden v hrbet. Drugi sunek je rezilo potisnil v predel srca, in ta je bil usoden. Napadalec pa ni odnehal; večkrat, kot bi ga zagrabila neka neobvladljiva jeza, je sunil rezilo v žrtev, dokler ta ni negibna obležala na tleh. Z jeseniške policijske postaje, ki je od kraja umora oddaljena okoli 500 metrov, so prihiteli policisti. Niso se pognali v lov na morilca, saj jih je Leskovar mirno počakal. Okrvavljenemu Tadeju Pustu reševalci niso mogli pomagati, umrl je na tleh ob pultu.

Josipa Leskovarja so priprli, pozneje je bil pripor za očeta dveh otrok odpravljen. Njegov zagovornik, takrat še po uradni dolžnosti, danes pa že s pooblastilom, odvetnik Samo Mirt Kavšek, je ob tem razložil: »Vzrok tiči v hudi travmi iz otroštva, ki naj bi mu jo prizadejala žrtev. Usodne noči sta se prvič srečala v lokalu in zgodilo se je. Leskovar tega ni hotel. Pravi, da se dejanja ne spominja.«

Tožilstvo je sestavilo obtožnico, ki storilca bremeni dejanja brezobzirnega maščevanja, zanjo pa je zagrožena kazen zapora od petnajst let do maksimuma, kar znaša trideset let.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: »Naj se sliši še tako čudno, ampak mi je žal Tadeja Pusta. Svoje življenje bom nadaljeval s težkim križem.«