Gadafi: Kriv je Osama, kriva je Al Kaida!

Po poročanju francoskega zdravnika je nemirih umrlo nekaj tisoč ljudi!

Objavljeno
24. februar 2011 14.38
Šp. S./Mi. S./STA
Šp. S./Mi. S./STA
TRIPOLI, BENGAZI, ZAGREB - Razmere v Libiji se iz dneva v dan bolj zaostrujejo. Po poročanju arabske televizije Al Arabija so sile, zveste režimu Moamerja Gadafija, napadle protestnike v mestu Al Zavija. Očividci navajajo, da je mesto postalo klavnica in da je težko reči, koliko ljudi je bilo ubitih ali ranjenih.

Libijske sile so tudi napadle mošejo blizu Tripolija, v kateri naj bi bili protestniki, ki pozivajo k odstopu Gadafija. Več protestnikov naj bi bilo v napadu ubitih ali ranjenih.

Tisoče mrtvih?

Po besedah francoskega zdravnika, ki svojo dolžnost opravlja v mestu Bengazi, naj bi v spopadih umrlo vsaj 2000 ljudi. Od Tobruka do Darne naj bi se odvijal pravi masaker, v katerem naj bi umrlo tisoče ljudi. Samo prvi dan spopadov so reševalna vozila v bolnišnico pripeljala 75 trupel, drugi dan 200, tretji dan 500, za danes nihče več ne ve.

Libijska policija in vojska sta zapustili mesto Zuara 120 kilometrov zahodno od prestolnice Tripoli, nadzor v kraju je zdaj v rokah protestnikov, poroča francoska tiskovna agencija, ki se sklicuje na navedbe očividcev.

Kriv je Osama, kriva je Al Kaida!

Pred kratkim pa je polkovnik Gadafi spet nagovoril svoje ljudstvo preko nacionalne televizije, v govoru pa je vso krivdo zvalil na enigmatičnega super terorista Osamo Bin Ladna in njegove pomočnike. Prav Osama naj bi bil kriv za nastalo krizo v Libiji. Dodal je še, da je večina mladih protestnikov, ki povzročajo nerede, popolnoma zadrogirana in pijana.

»Vi v Zaviji ste se obrnili na bin Ladna. Dajejo vam mamila,« je dejal. Poudaril je še, da člani Al Kaide izkoriščajo najstnike in da jim v kavo z mlekom, kot je Nescafe, dajejo halucinogene tablete, da jim perejo možgane in da se zato pridružijo uporu.

Zavija leži ob Sredozemlju, kakih 50 kilometrov zahodno od Tripolija. Boji v okolici prestolnice so se sicer okrepili, potem ko so uporniki zavzeli večji del vzhoda države.

Državna tiskovna agencija Jana je medtem poročala, da so teroristi napadli položaj varnostnih sil v Zaviji in prerezali vrat trem vojakom, medtem ko iz mesta poročajo o srditih bojih. Televizija Al Džazira poroča o srditih spopadih med pro- in protivladnimi silami za nadzor nad mestom, ki so zahtevali veliko, a še neznano število žrtev.

Gadafi trdi, da je več kot očitno, da ima pri uporu prste vmes Al Kaida, ki naj bi hujskala ljudstvo Libije, da se upre trenutni vladi. Dodal je še, da Libija ni Egipt ali Tunizija in da se precej razlikuje od teh držav, kjer smo pred kratkim bili priča podobni revoluciji. »Libija je vedno bila v rokah ljudstva in samo ljudstvo bo odločalo o njeni usodi,« je zaključil Gadafi.

Zažgal bo naftovode

Po pisanju revije Time, ki se sklicuje na vir blizu Gadafijevemu režimu, je Gadafi že ukazal varnostnim silam, naj sabotirajo naftovode. Opazovalci menijo, da želi libijski samodržec s tem sporočiti Libijcem in svetu, da bi v primeru njegovega odhoda državo zajela anarhija, kar bi med drugim imelo za posledico razpad sistema oskrbe z nafto z Bližnjega vzhoda. Cena nafte zaradi nemirov v Libiji sicer že dosega rekordne vrednosti.

Gadafijeva druga žena prihaja iz Mostarja

Druga soproga libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Safija Farkaš Gadafi, je Hrvatica iz Mostarja. Hrvaški mediji poročajo, da je zgodba sicer znana že nekaj let, a ob nemirih v Libiji javnost seznanjajo z dejstvi. V javnost je pricurljal tudi podatek, da se je Gadafi v 60. letih prejšnjega stoletja šolal v nekdanji Jugoslaviji.

Libijski voditelj je vrsto let preživel v bivši Jugoslaviji v okviru mednarodne izmenjave študentov. V Mostarju je obiskoval predavanja na letalski akademiji takratne jugoslovanske armade (JLA). V mestu ob Neretvi je spoznal tudi Sofijo, ki je bila precej znana v tem največjem hercegovskem mestu. Njena družina se je konec 19. stoletja v času Avstro-Ogrske monarhije preselila iz Petrinje na Hrvaškem v Mostar.

V Gadafijeva študentska leta v bivši Jugoslaviji segajo tudi povezave z nekaterimi nekdanjimi častniki JLA, ki jih je za politične in gospodarske povezave Hrvaške in Libije izkoriščal bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić. Upokojeni hrvaški predsednik je med izbruhaom protirežimskih protestov v Libiji izjavil, da ne verjame, da bi Gadafi zahteval streljanje na protestnike. Kot hrvaški predsednik je dvakrat obiskal Libijo in večkrat poudaril prijateljstvo z Gadafijem.