Gadafi: »Libijsko ljudstvo me ljubi!«

Libijski voditelj je nagovoril protestnike in obljubil borbo ter zmago.

Objavljeno
25. februar 2011 15.44
Mo. S./STA
Mo. S./STA
TRIPOLI, MARIBOR – Libijski voditelj Moamer Gadafi je nagovoril več kot tisoč svojih privržencev na Zelenem trgu v prestolnici in jih ob tem pozval, naj se pripravijo na obrambo države, in dejal, da ga libijsko ljudstvo ljubi.

»Če bo treba, bomo odprli vsa skladišča orožja, da oborožimo vse ljudi,« je zatrdil, ko je spregovoril z vrha neke zgradbe, in dodal, da se bodo borili in zmagali. »Umrli bomo na tleh Libije. Branili se bomo pred zahodnimi napadi, tako kot smo se pred nekdanjim italijanskim mperializmom,« je še izjavil in pri tem mahal z libijsko zastavo.

V Slovenijo prispelo šest delavcev

Po četrtkovi vrnitvi skupine slovenskih turistov iz Libije so danes domov prispeli tudi delavci mariborskega podjetja Hidromontaža. Potovali so z letalom srbskega prevoznika Jat in bili približno ob 12. uri že v Mariboru. Prišlo jih je le šest, dva sta ostala v Libiji, tretji pa se bo predvidoma vrnil v soboto.

Dva, ki sta po svoji želji ostala v nemirni severnoafriški državi, bosta tam skrbela za koordinacijo, je dejal direktor Hidromontaže Andrej Modrijan in pristavil, da so se za vrnitev odločili iz varnostnih razlogov. Let so si organizirali kar sami, saj bi prevoz z Bosno Air, ki ga je organiziralo zunanje ministrstvo, prišel šele popoldne, glede na to, da zračni prostor nad Tripolijem občasno zaprejo, pa se je to zdela najboljša rešitev. Sicer so imeli karte tudi za četrtkova leta avstrijskega prevoznika Austrian Airlines in nemške Lufthanse, a so oba leta nato odpovedali. Tudi delavec, ki je v Libiji ostal, že ima karto za sobotni let.

EU sprejela ukrepe

Države članice Evropske unije (EU) so dosegle načelni dogovor o sankcijah za libijski režim, ki vključujejo embargo na orožje, zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, so povedali viri pri EU. Odločitev bo predvidoma formalno sprejeta prihodnji teden.

V Libiji je napeto

Tripoli, ki je še vedno v rokah oblasti, so po nekajdnevnem premoru znova zajeli množični protesti. Položaj naj bi bil skrajno napet, vlada je na ceste poslala tanke, na poti proti letališču pa še nadzorne točke. Po mestu patruljirajo Gadafijevi podporniki. Spopadi so krvavi zlasti v krajih Zavija, Misrata in Zuara, kjer so podporniki streljali v zrak, da bo protestnike odgnali, streli pa so zajeli tudi Tripoli. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj pet ljudi. S protizračnimi raketami naj bi razstrelili eno od džamij v okolici prestolnice, kjer pa število žrtev ni znano, saj so njihova trupla odstranili kar napadalci sami.

Bo Gadafi uporabil kemično orožje?

Ob tem mediji poročajo, da Gadafijeve moči ne gre podcenjevati, saj ima, kljub temu da vojska počasi prehaja na stran opozicije, številne plačance iz drugih držav, razpolagal pa naj bi tudi s kemičnim orožjem. Njegovi privrženci naj bi vdirali v bolnišnice in tam pobijali ranjene protestnike.

Grozi jim pomanjkanje hrane

Svetovni program za hrano (WFP) je opozoril, da Libiji kot neto uvoznici hrane z omejeno proizvodnjo pšenice, ječmena in oliv grozi pomanjkanje hrane. Domača hrana namreč ne more zadostiti potrebam, uvoz in distribucija hrane pa sta zaradi nasilja v veliki meri ustavljena. Visoki komisariat Združenih narodov (ZN) za begunce (UNHCR) je izrazil zaskrbljenost, da so številni ljudje, predvsem Libijci, ki sicer želijo oditi iz države, ujeti in ne morejo nikamor.