Gadafi naročil bombni napad pred leti?

Tujci želijo iz države, pri tem jih ovirajo domače oblasti.

Objavljeno
23. februar 2011 08.10
S. N./STA
S. N./STA
TRIPOLIS, WASHINGTON, NEW YORK, BRUSELJ – V Libiji miru ni in ga očitno še nekaj časa ne bo. Govor Moamerja Gadafija je še dodatno razvnel strasti, državo pa le še korak loči od (krvave) državljanske vojne. Tujci želijo iz države, pri tem pa jih ovirajo domače oblasti, ki ne dovolijo pristankov tujih letal.

Nekdanji libijski minister za pravosodje Mustafa Abdel Džalil je za švedski tabloid dejal, da je Gadafi osebno ukazal bombni napad nad Lockerbiejem na Škotskem, v katerem je leta 1988 umrlo 270 ljudi. Džalil pravi, da ima dokaz o tem, vendar ga ni želel pokazati. Pred tem je sicer v znak protesta odstopil s položaja ministra.

Od začetka protestov minuli teden je bilo ubitih 640 ljudi, je v Parizu sporočila Mednarodna federacija za človekove pravice (IFHR). Ta številka je več kot dvakrat višja od podatkov, ki so jih objavile libijske oblasti.

EU napoveduje sankcije


Evropska komisija je poudarila, da so grožnje Gadafija, uperjene proti lastnemu ljudstvu, nesprejemljive in je zato že sprejela nekaj ukrepov proti tamkajšnjemu režimu. V službi visoke zunanjepolitične predstavnice unije Catherine Ashton so pojasnili, da so zamrznili pogajanja o sporazumu o sodelovanju Libije z EU in da so članice zamrznile vso trgovino z orožjem z Libijo. Komisija meni, da kriza v nemirni Libiji ni humanitarna, kljub temu pa razmišlja, da bi v Tripoli poslala strokovnjaka s področja človekoljubne pomoči.

Genocid nad ljudstvom?

Varnostni svet ZN je po torkovem izrednem zasedanju obsodil nasilje nad civilisti, vendar pa je za to uporabil najmilejši ukrep, ki ga ima na voljo, to je izjavo za medije. Namestnik libijskega veleposlanika pri ZN Ibrahim al Dabaši pa je zatrdil, da se je v Libiji začel genocid nad ljudstvom.

Pred varnostnim svetom se je odzvala tudi Arabska liga, ki je na zasedanju v Kairu izključila Libijo iz svojega dela in dela svojih organov.  V torek se je oglasila tudi državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, ki je odgovornost za dogajanje pripisala libijski vladi in povedala, da bodo ZDA ukrepale v dogovoru z mednarodno skupnostjo.