Gadafi: Ne vladam državi!

Mediji se poigravajo z mislijo, da bi Gadafi lahko končal celo v Srbiji.

Objavljeno
02. marec 2011 14.00
Mo. S.
Mo. S.
TRIPOLI, BEOGRAD – Libijski voditelj Moamer Gadafi je na slovesnosti obletnice ljudske oblasti v Libiji, ki jo je prenašala državna televizija, dejal, da ima v državi oblast ljudstvo in ne on. »Svet mora razumeti. Leta 1977 sem predal oblast ljudstvu in se umaknil v šotor,« je dejal ter nadaljeval, da nima oblasti, ki bi jo predal, saj v sistemu džamahirije ni prostora za kralja ali voditelja.

Ponovil je, da za uporom proti njemu stoji teroristična mreža Al Kaida ter zatrdil, da ni bilo nobenih demonstracij proti njemu, temveč potekajo le množični zbori v njegovo podporo, ki jih tuje televizije ne želijo prikazovati. Ob tem je pozval Združene narode (ZN), naj v Libijo napotijo misijo, ki bo ugotovila, kaj se tam v resnici dogaja.

Odbili napad Gadafijevih sil


Sile Gadafija pa so z najmanj dvema letaloma napadle mesto Ajdabija na vzhodu države, s tanki in težkim topništvom pa so vkorakali v mesto Brega. Vse se je začelo ponoči, ko so napadli mestno letališče.

Uporniki so sporočili, da so napad sil sicer odbili, a naj bi spopadi, ki so se vneli, vzeli dve življenji. Brega naj bi bila zdaj že pod nadzorom revolucionarjev, posamezni plačanci pa naj bi se z uporniki še vedno spopadali.

Iz prestolnice Tripoli pa poročajo o eksploziji cisterne z bencinom, ki naj žrtev ne bi zahtevala. Vzrok eksplozije še ni znan, po nekaterih ocenah pa naj bi šlo za nesrečo. Eksplozija je povzročila paniko med prebivalci prestolnice.

V Bengaziju, ki je tako kot večina vzhoda države pod nadzorom protestnikov, pa naj bi se pripravljali na pohod proti Tripoliju. Po napovedih opozicije naj bi bilo tam trenutno na vojaškem urjenju okoli 5000 ljudi.

Bo Gadafi končal v Srbiji?


Nemška agencija dpa medtem analizira, kje bi Gadafi lahko končal, ko v Libiji ne bo več na oblasti. Čeprav nima veliko iskrenih prijateljev, bi se lahko umaknil na mnoge lokacije, med njimi celo v Srbijo. Odnosi držav so še iz časov nekdanje Jugoslavije tesni, kar bi lahko bil razlog za bodočo prebivališče dolgoletnega libijskega voditelja, a verjetno bi Srbi to preprečili, saj si želijo vstopiti v Evropsko unijo (EU), so dodali.