Gadafi šteje milijarde, ljudje bežijo iz Libije

Čaka ga zamrznitev premoženja, prepoved potovanj in trgovine z orožjem.

Objavljeno
27. februar 2011 08.35
Mo. S./STA
Mo. S./STA
NEW YORK, TRIPOLI – Vodje opozicije v Libiji ocenjujejo, da se premoženje družine libijskega voditelja Moamerja Gadafija giblje med 80 in 150 milijardami ameriških dolarjev (do 109 milijard evrov). Nekaj podatkov iz diplomatskih depeš ameriškega veleposlaništva v Tripoliju so namreč nedavno objavili na spletni strani WikiLeaks in razkrivajo, da ima družina Gadafi povezave v različnih sektorjih.

Eden od njegovih sinov, Saif al Islam, naj bi naftne prihodke urejal prek svojega podjetja One-Nine Petroelum, medtem ko naj bi bila njegova sestra Aiša lastnica zasebne bolnišnice v Tripoliju.

Sin Al Sadi naj bi imel povezave v nepremičninskem in turističnem sektorju, z Mohamedom in Mutasimom pa naj bi bili tudi v sporu zaradi pravice nad licenco znamke Coca-Cola. Saif al Islam naj bi bil tudi lastnik razkošne nepremičnine v Londonu, družina pa ima tam v lasti še nakupovalno središče in vilo na Dunaju.

Koliko premoženja je družina uspela prenesti v tujino, ni znano, imeli pa naj bi odprtih več bančnih računov v zalivskih državah, čeprav so njihovi odnosi z voditelji teh držav razmeroma slabi. Leta 2002 je prek svoje naložbene družbe Lafica pridobila 7,5 odstotka nogometnega kluba Juventus iz Torina, in sicer v vrednosti 22,9 milijarde evrov.

Ljudje bežijo iz Libije

Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je sporočil, da naj bi v preteklem tednu iz Libije v sosednje države pribežalo že skoraj 100.000 ljudi, med katerimi je večina tujcev. Med prebežniki je največ Tunizijcev in Egipčanov. Mejni prehod Ras Džadir naj bi v preteklem tednu prečkalo okoli 40.000 ljudi, med katerimi je več kot 15.000 Egipčanov. Poplava ljudi na mejnih prehodih se sicer nadaljuje.

Potrdili sankcije proti Gadafiju

Varnostni svet Združenih narodov (ZN) je v soboto zvečer po krajevnem času v New Yorku soglasno sprejel resolucijo, ki uvaja sankcije proti libijskemu voditelju, njegovi družini in vodilnim ljudem režima, ter pozval k preiskavi Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) zaradi napadov na civiliste.

To je prvič doslej, da je Varnostni svet ZN poslal katero od članic pred ICC soglasno. Pogajanja o resoluciji so se zavlekla prav zaradi tega, saj sta bili stalni članici varnostnega sveta (Rusija in Kitajska) uvodoma do tega zadržani. Sankcije zadevajo 16 oseb na čelu z Gadafijem, resolucija pa predvideva zamrznitev premoženja, prepoved mednarodnih potovanj in trgovine z orožjem.

Vse države članice ZN morajo nemudoma sprejeti ukrepe za preprečitev trgovine z orožjem in vojaško opremo z Libijo, prav tako pa tudi ukrepe za preprečitev sodelovanja svojih državljanov z libijskimi oblastmi pri kršitvah človekovih pravic.