Gorenak hoče razrešitev Kresalove

Ministrica pa njegove navedbe zavrača kot lažnive.

Objavljeno
17. februar 2011 19.03
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Poslanska skupina SDS je vložila zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za notranjo politiko, na kateri bi obravnavali ravnanje policije in inšpektorata za notranje zadeve v primeru menjave vodstva Hypo Alpe Adria Bank in podjetja Hypo Leasing. Premierja Boruta Pahorja bodo pozvali, naj predlaga zamenjavo notranje ministrice Katarine Kresal.

Poslanec SDS Vinko Gorenak je spomnil na hitro menjavo vodstva Hypo Alpe Adria Bank in podjetja Hypo Leasing, ki so jo minuli teden v Ljubljani izvedli avstrijski lastniki, pri čemer so jih spremljali tudi njihovi varnostniki.

Kaj je počela slovenska policija?

Kot je dejal Gorenak, ni jasno, kaj je pri tem počela slovenska policija. Ne gre le za vprašanje varnostnikov, veliko indicev namreč kaže, da avstrijski državni organi ne zaupajo slovenskim in da so akcijo v Ljubljani izpeljali brez sodelovanja slovenskih organov, je dejal poslanec SDS.

Spomnil je, da je policija lani sporočila, da se s skupino Hypo od konca avgusta ne ukvarja več in da je tožilstvu poslala poročilo.

Hypo banka kot dvorna banka LDS

Ob tem je spomnil na več domnevno spornih primerov posojil, ki jih je dajala Hypo Alpe Adria Bank. »Jasno je treba reči tudi, da je Hypo banka neke vrste dvorna banka LDS, vse se giblje okoli LDS,« je dejal in spomnil, da ministrstvo za notranje zadeve vodi Kresalova, predsednica LDS.

V poslanski skupini SDS predlagajo tudi, naj odbor pozove ministrstvo za notranje zadeve in Generalno policijsko upravo, naj sprejme vse ustrezne z zakoni predpisane ukrepe in postopke, da bi uspešno preiskala vse sume kaznivih dejanj v primeru Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Leasinga.

Tudi o pristojnosti tujih varnostnikov

Poleg tega predlagajo tudi, naj odbor pozove ministrstvo za notranje zadeve in inšpektorat za notranje zadeve, naj čim prej preveri ustreznost in zakonitost postopkov, ki so jih v primeru Hypo Alpe Adria Bank in Hypo Leasinga na slovenskem ozemlju izvedli tuji varnostniki.

Kresalova: Edini namen je pljuniti vame ter prikriti resnico o delu policije


Ministrica Kresalova je v pisnem odzivu zapisala, da so trditve Gorenaka, s katerimi je ta utemeljil zahtevo za njeno zamenjavo, »lažnive, njihov edini namen pa je pljuniti vame ter prikriti resnico o delu policije v zvezi s Hypo banko«.

Kot je zapisala, je policija povsem nedvoumno pojasnila, da že od sredine lanskega leta preiskuje sume različnih kaznivih dejanj, ki so povezana s prometom z nepremičninami, finančnimi transakcijami v Sloveniji in tujini ter sumi zlorab odgovornih oseb, ki so sodelovale v poslih, povezanih s Hypo banko. V zvezi s tem je policija izvedla več preiskovalnih aktivnosti, svojega dela pa še ni končala, saj gre za izjemno kompleksne in obsežne zadeve, ki se preiskujejo v sodelovanju s tujimi varnostnimi organi, pojasnjuje ministrica.

Razumem SDS, da bi svojo jezo najraje stresli name


»Razumem jezo in nemoč SDS, ko vsak dan sproti gledajo, kako se sporni finančni imperiji, ki so jih pomagali graditi v svojem mandatu ali so celo, kot je bilo to v primeru prodaje Mercatorja v zameno za časnik Delo, nastali v njihovih sobanah, sesuvajo v prah. Razumem, da bi svojo jezo najraje stresli name. Ampak tako to seveda ne gre,« pravi Kresalova.

Osvoboditev od spon janševizma

»Spone, ki se jih resnično moramo osvoboditi v Sloveniji, pa so manipulativne, sprevržene in skrajno neodgovorne spone janševizma, ki zaradi lastnih (pre)dolgih prstov sistematično blati ne samo mene, temveč vse institucije te države, od predsednika republike do organov odkrivanja in pregona ter sodstva s ciljem, da zruši njihovo kredibilnost, preden do konca pripeljejo kazenski primer podkupovalne afere Patria,« je sklenila Kresalova.