Grčija: gorijo tudi policisti

Promet je ohromljen, trgovine in banke so zaprte, v šolah je moten pouk.

Objavljeno
23. februar 2011 15.07
Mo. S./STA
Mo. S./STA
ATENE – V Grčiji poteka splošna stavka, policija pa se je že morala spopasti z jeznimi protestniki. Po Atenah so namreč metali molotovke, kamenje in steklenice, možje postave pa so jim odgovorili s solzivcem.

Po grških mestih se je zbralo 36.000 ljudi, po podatkih sindikata jih je bilo le v Atenah 62.000, ki nasprotujejo varčevalni politiki vlade, s policisti pa so se spopadli v bližini finančnega ministrstva. Državni uradi, banke in muzeji so zaprti, motena sta tudi pouk v šolah in javni promet. Številna letala so ostala na tleh, bolnišnice in zdravstveni domovi delajo le z nujnim osebjem, zaprte so trgovine, stavki pa so se pridružili celo novinarji.

Stavko, ki je sicer predvidena za en dan, sta organizirala največja sindikata javnega in zasebnega sektorja ADEDY in GSEE, ki skupaj predstavljata 2,5 milijona delavcev oziroma polovico grške delovne sile. Poleg delavcev sodelujejo tudi študentje in upokojenci.

Grška socialistična vlada, ki jo vodi Jorgos Papandreu, je varčevalno reformo sprejela, potem ko je maja lani dobila finančno pomoč Evropske unije (EU) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je državo rešila pred bankrotom. V zameno za to se je zavezala k zmanjševanju javnofinančnega primanjkljaja, v prihodnje pa mora izvesti še strukturne reforme in izpeljati privatizacijo. Papandreu napoveduje ukrepe tudi na področju šolstva, zdravstva in ostre ukrepe glede utaje davkov.