Hči očeta čez prag,
 oče hčer na sodišče

Preselil se je v vikend na Hrvaškem, kjer pa nima niti tople vode.

Objavljeno
07. marec 2011 19.49
Oste Bakal
Oste Bakal
LJUTOMER – Obravnava družinskih zapletov in vsega, kar se dogaja med štirimi stenami, gotovo spada med najbolj nehvaležne naloge, še posebno hudo je razsojati o tem, kdo ima pri tovrstnih zapletih prav in kdo ne. Kljub vsemu je nekoliko lažje, dokler sta v spopad vključena zakonca ali nekdanja zakonca, ko pa nastopi otrok proti staršem ali obratno, je vse skupaj še bolj zapleteno. Prav o takšnem zapletu bo kmalu odločalo okrajno sodišče v Ljutomeru, saj je 80-letni Anton Sever ovadil hčer Jožico Ščavničar, ki ga je nedavno vrgla iz velike hiše v Stročji vasi, tik ob regionalni cesti Ljutomer–Razkrižje.

Dvakrat nagnan

V tej zgodbi ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi Sever pred osmimi leti svoje polovice hiše z izročilno pogodbo oziroma notarskim zapisom podaril hčerki, drugo polovico je Jožica že prej podedovala po materi. Po tej darilni pogodbi bi morali hčerka in njena družina Severju zagotoviti služnostno pravico dosmrtnega brezplačnega stanovanja v hiši v Stročji vasi 59 a, mu »dajati dosmrtno popolno brezplačno oskrbo s hrano pri skupni mizi ob sicer nezaprti hrani in pijači, mu po potrebi oprati, zlikati in urediti perilo in oblačila, v primeru bolezni pa mu priskrbeti potrebno zdravniško pomoč, bolniško nego in oskrbo«, kot je med drugim zapisano v notarskem zapisu, ki so ga poleg očeta, hčerke in notarja Franca Šömna podpisali še Jožičin mož Vlado Ščavničar ter priči Karl Halabarec in Milan Bratinščak. Napisano je tudi, da Sever prosto razpolaga s svojo pokojnino.

»Burno je moje življenje, prijetno in manj prijetno, zdaj na stara leta pa najhujše. Človek bi rekel, da se je vse obrnilo proti meni; od ločitve pred leti, ko je nekdanja žena ostala na domačiji v Globoki, mene pa je od tam nagnal sin Zvonko, ki sicer živi v Velenju, in menda samo ob vikendih pride v Prlekijo. Ko sem se sprijaznil s tem in sem v dobri veri svojo polovico hiše v Stročji vasi podaril hčerki, me je zdaj doletelo še to. Kljub pogodbenim obveznostim hčerka ni skrbela zame, kot bi morala, še posebno ko sem moral po zdravniško pomoč. To še ni najhujše. Sčasoma so začeli zaklepati pred mano, na koncu pa so zamenjali vse ključavnice – tako na hiši kot na kapiji. In kaj mi je zdaj ostalo drugega, kot da pravico poiščem na sodišču? Ne želim jih izgnati iz hiše, zahtevam pa svoje pravice. Poleg izvrševanja pogodbenih obveznosti zahtevam tudi odškodnino v znesku 39.620 evrov zaradi neizpolnjevanja določil izročilne pogodbe,« nam je brez dlake na jeziku in brez sramu razlagal Sever, ki je želel, da bi javnost še pred odločitvijo sodišča izvedela, kaj se mu dogaja.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Azil čez mejo