Hilda v Hypo odlivala denar?

V preiskavo vpleten tudi propadli velenjski gradbeni velikan Vegrad.

Objavljeno
13. februar 2011 20.35
Mi. K.
Mi. K.
LJUBLJANA – Kriminalisti in policisti proti banki Hypo Alpe Adria vodijo več predkazenskih postopkov, ki so povezani s prometom z nepremičninami, finančnimi transakcijami v tujini in sumi zlorab odgovornih oseb. V preiskavo pa naj bi bil vpleten tudi propadli velenjski gradbeni velikan Vegrad. Preiskovalci naj bi tako pregledali kar 45 bančnih računov, tudi v Avstriji, Panami in Liechtensteinu, na katere naj bi odtekali milijoni iz Vegrada. Za provizije pri gradnji objektov naj bi namreč Vegrad v podjetja samo v Liechtensteinu nakazal najmanj 33 milijonov evrov.

Mednarodna preiskava

Gre sicer za obsežno kriminalistično preiskavo, ki se je začela že sredi lanskega leta. Kriminalistična policija je od takrat pridobila dokumentacijo, ki pa še ni popolna, saj gre za obsežne in kompleksne zadeve, ki zahtevajo tudi mednarodno sodelovanje.

Preiskavo, ki je povezana z banko Hypo Alpe Adria in Hypo Leasingom, vodi več policijskih uprav in uprava kriminalistične policije, policija pa sodeluje tudi z varnostnimi organi iz drugih držav, med njimi avstrijskimi, so še poudarili na Generalni policijski upravi. Preiskava zajema tudi sum finančnih nepravilnosti, ki naj bi potekale prek različnih ustanov in poslovnih subjektov v Liechtensteinu. Zaradi denarnih nakazil off-shore podjetjem pa naj bi nekdanjo direktorico Vegrada Hildo Tovšak začela preiskovati tudi davčna uprava.

Minuli teden so sicer v vrhu banke Hypo bliskovito zamenjali vodstvo. Nemški in avstrijski lastniki bančne skupine Hypo iz Celovca so ob spremstvu posebej najetih varnostnikov iz Avstrije vkorakali v prostore banke in v nekaj urah zamenjali celotno upravo ter iz nadzornega sveta Hypo Alpe Adria Bank odpoklicali edinega slovenskega nadzornika Aleša Rojsa, ki je bil hkrati tudi predsednik nadzornega sveta. Rojs je sicer tudi osebni odvetnik ljubljanskega župana Zorana Jankovića.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Odvetnik pod hipoteko