Hišo Gadafijevega sina zasedli skvoterji

Aktivisti želijo prestižni dvorec predati v roke libijskemu ljudstvu.

Objavljeno
10. marec 2011 13.40
Šp. S.
Šp. S.
LONDON – Skvoterji so zavzeli dvorec sina libijskega voditelja Moamerja Gadafija, Saifa Al-Islama, vrednega približno 11,500.000 evrov, v prestižnem predmestju Hampstead Garden. Hiša, ki na zunaj ne deluje kot palača, pa v notranjosti skriva bazen, lastni kino, pohvali se lahko tudi z ogromnimi televizorji, nameščenimi v prav vsaki sobi. Aktivisti so na streho obesili velik transparent s sloganom Ven iz Libije, ven iz Londona, poleg napisa pa je natisnjen še obraz Gadafija, prečrtan z debelo rdečo črto.

Eden izmed aktivistov, ki se je predstavil pod imenom Montgomery Jones, je povedal, da se želijo samo prepričati, da bo Gadafijevo bogastvo prešlo v prave roke, roke libijskega naroda, ki si to pravzaprav zasluži. Zavedajo se, da njihovo početje ni legalno, a britanski vladi niso popolnoma zaupali, da bo, kot je obljubila, zaplenila imetje velike družine, zato so pravico vzeli v svoje roke, piše Daily Mail. Policija skvoterjev ni aretirala.

Libijski vojaki in policisti pretepli novinarje BBC

Libijski vojaki in policisti so napadli in pretepli tri novinarje britanske medijske hiše BBC, ki so se poskušali prebiti do mesta Al Zavija na zahodu države, kjer potekajo hudi boji med Gadafijevimi silami in uporniki, ter jih obtožili vohunjenja. Trojico so pretepli s pestmi, pištolami ter palicami in jih obrcali. Nato so jim na glave poveznili kapuce in se zabavali, da jih bodo usmrtili. BBC poroča, da so bili novinarji izpuščeni iz pripora po 21-urnem pridržanju. Incident se je zgodil v ponedeljek, trojica pa je zdaj že na varnem in zunaj Libije.

Novinarji BBC pa niso bili edine žrtve mučenja. Kot so povedali, je bilo v vojašnici še več ljudi, večinoma naj bi bili prebivalci Al Zavije. Visoki predstavnik libijske vlade se je že opravičil za dogodke, ki so jih preživeli novinarji, a BBC napoveduje, da se ne bodo umaknili iz države.