Hrvaška nacionalka prepoveduje uporabo facebooka

Odločitev so zaposleni sprejeli precej nezadovoljno, saj trdijo, da omrežja uporabljajo kot vir informacij.

Objavljeno
08. marec 2011 13.00
Mi. S./STA
Mi. S./STA
ZAGREB – Vodstvo hrvaške radio-televizije (HRT) je v ponedeljek na delovnih mestih prepovedala dostop do spletnih socialnih mrež, kot sta facebook in twitter, ter spletnih igric. To je povzročilo nov val nezadovoljstva med zaposlenimi v osrednji nacionalni medijski hiši, saj ti spletna socialna omrežja uporabljajo kot vir informacij pri svojem delu.

Uprava HRT je pojasnila, da bodo imeli dostop do socialnih omrežij vsi, ki jih bodo potrebovali pri opravljanju dela, ne bo pa več zabave. Začasni glavni direktor HRT Josip Popovac je pojasnil, da so zaposleni med delovnim časom igrali igrice, kar je občasno preobremenjevalo tudi celoten računalniški sistem v stavbi.

Novinarji so se odzvali s presenečenjem in odločitev uprave označili za zgrešeno, še zlasti v času, ko na Hrvaškem potekajo protivladni protesti, ki jih državljani organizirajo prav prek facebooka. Tudi predsednik Hrvaškega novinarskega društva Zdenko Duka meni, da je uprava HRT sprejela neprimerno odločitev.

Opazovalci ne izključujejo možnosti, da bo ta odločitev pred poslopje HRT danes pripeljala še več ogorčenih protestnikov, ki so že dvakrat pripravili shod v pred stavbo televizije in izrazili nezadovoljstvo nad uredniško politiko HRT. Ta je po mnenju protestnikov pod nadzorom vlade in vplivom najmočnejših podjetnikov.