Ima Mercator denar za nakup Konzuma?

V Mercatorju na odziv Agrokora še čakajo.

Objavljeno
03. marec 2011 15.52
P. P.
P. P.
LJUBLJANA, ZAGREB – Potem ko je Mercator Agrokoru poslal, kot je povedal predsednik uprave Žiga Debeljak, prijateljsko ponudbo za prevzem Konzuma, predsednik uprave Žiga Debeljak na predstavitvi poslovnih rezultatov Mercatorja tega ni želel komentirati. Debeljak je povedal, da je to vprašanje za njihove lastnike, ne pa za upravo, dodal je le, da odgovora Agrokora še niso prejeli, ko pa ga bodo, ga nameravajo objaviti.

Kot ocenjujejo Finance, naj bi bila Mercatorjeva ponudba za nakup Konzuma le zabava za javnost, saj družba nima denarja, za prevzem Konzuma pa ocenjujejo, da bi potrebovali okoli pol milijarde evrov. Po drugi strani naj bi Agrokor svojo ponudbo za Mercator dal v četrtek, banke pa ga bodo podprle za vrednost delnice 230 evrov, kar pomeni, da se Mercator ocenjuje na vrednost 800 milijonov evrov.

Mercator lani 2,87 milijarde evrov prihodka


Mercator je lani ustvaril 2,87 milijarde evrov prihodka. Na domačem tržišču je zabeležen padec, 21-odstotno rast na tujem trgu pa pripisujejo nakupu Pantomarketa v Črni gori in nakupom na Hrvaškem. Dobiček Mercatorja je 30,4 milijona evrov.

Za primerjavo – Konzum ja ustvaril 1,55 milijarde evrov prihodka, trgovinski delež celotnega Agrokora pa je prinesel 2,76 milijarde evrov, dobiček je zrasel na 93 milijonov evrov, piše business.hr.

Kot se govori, Todorić nima dobrega mnenja o Debeljaku še iz časov, ko sta se lastnika Mercatorja Igor Bavčar in Boško Šrot dogovorila s Todorićem, da Agrokorovi izdelki pridejo na police najboljšega soseda, za protiuslugo pa bi Pivovarna Laško prišla v Konzum, kar je Debeljak miniral, ko je rekel, da v Mercatorju obstajajo pravila poslovanja z dobavitelji.