Interpol izdal opozorilo glede Gadafija

V britanskih vodah pa so prestregli ladjo z denarjem, namenjenim v Libijo.

Objavljeno
04. marec 2011 17.57
Mo. S./STA
Mo. S./STA
ESSEX, TRIPOLI, PARIZ – Interpol je izdal mednarodno opozorilo proti libijskemu voditelju Moamerju Gadafiju in še 15 ljudem njegovega režima, vključno s člani njegove družine. Izdal je oranžno opozorilo državam članicam glede možnosti potovanja teh ljudi in premikov njihovega premoženja, so sporočili s sedeža te mednarodne policijske organizacije v Parizu.

Opozorilo so izdali po odločitvi Varnostnega sveta Združenih narodov o uvedbi sankcij proti Gadafijevemu režimu, poteza pa naj bi pomagala tudi Mednarodnemu kazenskemu sodišču pri preiskavi domnevnih zločinov proti človečnosti v Libiji. Zdaj bo vseh 188 članic Interpola lahko sprejelo vse potrebne ukrepe za zaščito civilistov in za uveljavitev prepovedi potovanj za vseh 16 Libijcev, kot tudi za zamrznitev premoženja šesterice izmed njih, so še dodali.

»Naša prioriteta je, da zaščitimo libijsko prebivalstvo in tudi druge države, v katere bi te libijske osebe lahko potovale ali premaknile svoja sredstva,« je izjavil generalni sekretar Interpola Ronald K. Noble.

Prestregli ladjo z denarjem Gadafija

Tovorno ladjo, ki je bila namenjena v Libijo, na krovu pa je med drugim imela tudi za 100 milijonov funtov (116,5 milijonov evrov) gotovine, namenjene režimu Gadafija, so v britanskih vodah prestregli, poroča Daily Mail.

Ladja je plula iz Velike Britanije in se nameravala ta konec tedna zasidrati v Tripoliju, ampak do tja ni prišla. Mejni uradniki so jo prestregli že blizu Essexa na vzhodu Otoka, nato pa na njej našli gotovino libijske valute in jo zasegli. Imena ladje niso razkrili, prav tako pa tudi države in podjetja njenega izvora ne.

Zaseg bajne vsote denarja se je zgodil, potem ko so v Veliki Britaniji zamrznili že ogromno vsoto Gadafijevega denarja. Njegovemu režimu finančnih sredstev menda že krepko primanjkuje, saj države v skladu s sankcijami kot po tekočem traku prepovedujejo pošiljanje libijskega dinarja v Libijo.