Italijanke danes na ulice proti Berlusconiju

Odpravile se bodo na ulice in tako izrazile svoje nasprotovanje podobi žensk v Italiji.

Objavljeno
13. februar 2011 08.20
Ma. F./STA
Ma. F./STA
RIM – Italijanke se bodo danes odpravile na ulice in tako izrazile svoje nasprotovanje podobi žensk v Italiji, ki jo svetu posredujejo italijanski politiki in mediji. Še posebej jezne so na premierja Silvia Berlusconija, ki je predmet preiskave zaradi suma spolnih odnosov z mladoletno maroško prostitutko Ruby.

Protesti so napovedani v vseh večjih italijanskih mestih, najmnožičnejši pa bodo predvidoma potekali v Rimu in Milanu. Shodi proti Berlusconiju naj bi potekali tudi v drugih državah, med drugim v Londonu, New Yorku in Tokiu.

»Protestiramo proti vladajoči eliti, ki ne upošteva nobenih pravil. Italijanske ženske čutimo, da nas je ta premier razžalil,« za danes napovedane proteste utemeljujejo njihove pobudnice, obenem pa poudarjajo, da so protesti nestrankarski. Svojo udeležbo na shodu v Rimu je med drugim napovedala vodja največjega italijanskega sindikata CGIL Susanna Camusso.

Berlusconi se že skoraj dve leti vpleta v različne afere s (pre)mladimi ženskami in dekleti na poziv na razuzdanih zabavah. Tožilstvo v Milanu je v sredo na sodišču vložilo zahtevo za hitro sojenje premierju v primeru Ruby. Obtožujejo ga, da je plačal za spolne odnose z mladoletno prostitutko in da je zlorabil uradni položaj, ko je posredoval pri policiji za njeno izpustitev iz zapora.

Organizatorke današnjih protestov sicer moti tudi nespodobno predstavljanje žensk v časnikih, na televiziji in v javnosti kot golih objektov spolne trgovine, zahtevajo pa še konec diskriminacije žensk na trgu dela in slabo urejenega otroškega varstva ter več služb za polovični delovni čas in spodbud za družine.