Ivo Sanader osumljen v primeru Janafe

Zaradi možnosti pobega podaljšano tudi bivanje v salzburški celici.

Objavljeno
08. marec 2011 15.48
S. U./STA
S. U./STA
ZAGREB – Hrvaški protikorupcijski urad Uskok je razširil preiskavo proti bivšemu premieju Ivu Sanaderju in lastniku podjetja Dioki Robertu Ježiću, ker naj bi poskusila podjetju Dioki priskrbeti najmanj deset milijonov evrov na škodo javnega podjetja za distribucijo nafte Janafa. Za preiskavo so se odločili zaradi utemeljenega suma kaznivih dejanj, da sta Sanader in Ježić poskusila zlorabiti položaj in pooblastila, ter da sta spodbujala k zlorabi položaja in pooblastil.

Oškodoval družbo v državni lasti

Sanader je konec leta 2008 na zahtevo Ježića takratnemu ministru za gospodarstvo Damirju Polančecu naročil, naj organizira srečanje Ježića in vodstva Janafe o kupoprodaji zemljišča v Zagrebu, in sicer pod pogoji, ki jih je postavil sam Ježić, večinski lastnik kemične družbe Dioki in Novega lista. Ježić je namreč nameraval Janafi za najmanj 28 milijonov evrov prodati zemljišče v zagrebški industrijski coni, na katerem se nahaja terminal za skladiščenje nafte in naftnih derivatov. Bilo je več sestankov, na katerih je Polančec zahteval čimprejšnjo sklenitev pogajanj pod pogoji, ki jih je postavil Ježić. A ker je bila cena, ki jo je zahteval Ježić, občutno višja od tržne, so v Janafi nakupu tudi po več sestankih nasprotovali.
Sanader je zato maja 2009 v svojemu uradu od odgovornih oseb v Janafi osebno zahteval, da sklenejo pogodbo po Ježićevih pogojih – čeprav je vedel, da bo na ta način oškodoval družbo, ki je v državni lasti, obenem pa Diokiju priskrbel najmanj deset milijonov evrov. Odgovorni v Janafi so tudi Sanaderjevo zahtevo zavrnili, je zapisalo tožilstvo.

Hrvaška zahteva vnovično izročitev

Tudi zaradi omenjenega kaznivega dejanja je Hrvaška vnovič zahtevala izročitev Sanaderja, ki je od začetka decembra v priporu v avstrijskem Salzburgu. Sanaderju pa so medtem na sodišču v Salzburgu danes še za dva meseca podaljšali pripor, je sporočila tiskovna predstavnica državnega tožilstva v Salzburgu Barbara Feichtinger. Kot razlog za podaljšanje pripora je sodišče vnovič sprejelo argument tožilstva o nevarnosti bega, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hkrati z odločanjem o priporu je danes na sodišču potekala tudi obravnava zahteve Hrvaške za izročitev Sanaderja, ki pa je bila le preložena za nedoločen čas. Po besedah Feichtingerjeve je treba namreč pred odločitvijo o tem še preveriti nekatera odprta vprašanja.