Iz Guantanama 
na Jesenice?

So se na skrivaj zmenili veljaki SD, saj imajo premierja in župana?

Objavljeno
02. marec 2011 20.02
Boštjan Fon
Boštjan Fon
JESENICE – O bližajočem se zaporniku iz Guantanama, ki naj bi našel nov dom pod Alpami, je bila voditeljica petkovih Odmevov na nacionalki Rosvita Pesek neposredna: »Da ne bomo zavajali javnosti, šlo bo za osebo, ki bo živela povsem prosto med nami, po vsej verjetnosti na Jesenicah, ker želijo živeti v svojih skupnostih, in ne bo v ničemer posebna, da tako rečem. In bo živela pač zunaj, ker je svobodna.« V železarskem mestu so skočili v zrak še višje, kot če bi njihovi hokejisti v zadnji sekundi odločilne tekme državnega prvenstva zadeli proti večnim sovragom iz Ljubljane! Kakšnih skupnostih neki? Imajo mar na Jesenicah celico Al Kaide in o tem do danes ni bilo znanega nič? Ali pa so Jesenice stereotip za pač nekaj tujerodnega, vsajenega v slovensko družbo in takega, ki se ga ni mogoče nikakor rešiti? Bodo Jesenice postale islamski geto, so se spraševali prebivalci.

Župan Tomaž Tom Mencinger se je prek Božene Ronner, svetovalke za občinski svet, protokol in informiranje, oglasil: »Jeseničani smo ogorčeni in prizadeti zaradi izjave voditeljice Odmevov!« Gorenjci trdijo, da taka izjava ne spada na nacionalno televizijo, kaže pa tudi na odnos Ljubljane do Jesenic: »Doslej smo velikokrat reševali slovenske zagate, ki so jih povzročili naši politiki. Po koncu druge svetovne vojne smo dolgo požirali strupen prah, zato da smo gradili domovino in pomagali neuvrščenim, tik pred osamosvojitvijo smo bili deležni darila ministrstva za okolje v obliki 900 ton nevarnih odpadkov, prek katerih so preletavala letala JLA z grožnjo bombardiranja. Ko ne vemo, kam s komunalnimi odpadki, je rešitev na Jesenicah.« Jeseničani pravijo, da vedno rešujejo riti trenutnim oblastnikom, in nadaljujejo: »Če Ljubljana, RTV in dr. Rosvita Pesek menijo, da so Jeseničani isti ljudje kot zaporniki v Guantanamu, naj se pridejo prepričat, da ni tako.« Vendar priznavajo: »Če bi zapornik prišel na Jesenice, bi ga znali sprejeti, če bi spoštoval naš način življenja kot vsi prišleki, ki so se naselili na Jesenicah.«

Hopla! Najprej so Jeseničani ogorčeni, potem pa po nekaj stavkih spravljivi. Ali se jeseniška oblast le napihuje pred lokalno javnostjo? Zato da bi prikrila že dogovorjeni biznis med Borutom Pahorjem, tudi šefom SD, in Mencingerjem, ki kot strankarski mož SD sedi tako na stolčku župana Jesenic kot v državnem zboru, ter sivo eminenco lokalne politike Borisom Bregantom, nekdanjim županom in nekdanjim državnim svetnikom, tudi članom stranke SD?

V zadnjih nekaj letih se je na Jesenicah pojavilo nekaj družin vahabitov, skrajno konservativnega islamskega gibanja. Ideologija Al Kaide naj bi bila povezana z vahabitskimi nauki v Savdski Arabiji. Kaj če je iztržek kakšnega savdskega sodčka nafte že plasiran za gladkejši sprejem zapornika iz Guantanama na Jesenicah, le da domačini še niso imeli pojma o tem, dokler jim ni oči, verjetno celo nenamerno, odprla Rosvita Pesek?