Iz Kaira domov verjetno še trije Slovenci

Oskrba s hrano v letoviščih je stabilna, primanjkovati naj bi začelo goriva.

Objavljeno
01. februar 2011 13.44
Šp. S./STA
Šp. S./STA
KAIRO – Potem ko je včeraj z letališča v Kairu uspelo poleteti slovenski državljanki, naj bi slovensko veleposlaništvo zagotovilo letalski prevoz še za tri Slovence. Slovenki naj bi Kairo zapustili še danes, Slovenec danes ali v sredo. Gre za majhne številke, osebo ali dve na dan, tako da vsem Slovencem, ki izrazijo tovrstno željo, za zdaj bolj ali manj sproti pomagajo domov. Razmere na kairskem letališču so se v primerjavi z minulimi dnevi delno izboljšale, predvsem kar zadeva preskrbo z osnovnimi živili.

Kakih 35 Slovencev, ki v Egiptu živijo in delajo, je večinoma vraščenih v to okolje in ga ne nameravajo zapustiti. Je pa veleposlaništvo v stiku z njimi in spremlja njihov položaj.

Slovensko zunanje ministrstvo ne razmišlja o evakuaciji, vendar pa slovensko veleposlaništvo v Kairu medtem vsem slovenskim državljanom, ki želijo oditi, pri tem pomaga. Več slovenskih turistov je v letoviščih Šarm el Šejk in Hurgada. Pri turističnih agencijah Kompas in Palma so v ponedeljek zagotovili, da se dobro počutijo. Zunanji minister Samuel Žbogar je v Bruslju zagotovil, da je na voljo letalo Adrie Airways, ki bi lahko slovenske turiste kadar koli peljalo domov.

Vir na veleposlaništvu je dodal, da varnostni položaj v letoviščih ni posebej poslabšan. Pojasnil je, da je tudi v teh krajih, enako kot v večjih mestih, več vojske, poleg tega delujejo tudi mestne straže. Oskrba s hrano v letoviščih je stabilna, menda pa že primanjkuje goriva.