Iz Ljubljanice rešil človeka

Temperatura reke je bila zgolj 4,4 stopinje Celzija.

Objavljeno
04. marec 2011 20.19
Mihael Korsika
Mihael Korsika
LJUBLJANA – Da policisti niso le pošasti, ki državljanom z izrekanjem kazni za malenkostne prekrške grenijo življenje, temveč da tvegajo tudi lastna življenja, da bi rešili državljana iz smrtne nevarnosti, sta ta teden dokazala policista s Policijske postaje Ljubljana Center Mehmed Telalović in Andželko Lučić. Iz arktično mrzle Ljubljanice sta namreč rešila 63-letnega moškega, ki si je s skokom v ledenico poskušal vzeti življenje. Kot pravita, je v torek popoldne vse naneslo tako, da se je reševanje nesrečnega moškega, ki naj bi pobegnil iz psihiatrične bolnišnice, končalo srečno. K srečnemu koncu je prav gotovo prispevala frizerka, ki dela v salonu ob mostu v Mostah in je videla, da je moški skočil z mosta. O tem je obvestila center za obveščanje.

Starejši moški je z mostu skočil približno osem metrov globoko v ledeno mrzlo reko. Po podatkih merilne postaje na Ljubljanici v Mostah je bila temperatura reke zgolj 4,4 stopinje Celzija.

Iz centra za obveščanje so o skoku takoj obvestili patrulje iz Most. »Midva sva šla samoiniciativno, ker sva bila relativno blizu in sva vedela, kje to je. Ko sva prišla na kraj dogajanja, so bili tam že policisti,« je za Slovenske novice povedal 32-letni policist Lučić, ki je že med vožnjo pripravil vrv, ki jo imajo za takšne primere v maricah.

Ko sta prišla tja, je Lučić nesel vrv, 30-letni Telalović pa si je že med tekom začel slačiti jopič, pas in druge stvari. »Ko sva prišla do ograje, sva ga videla, nanj so opozarjali tudi ljudje z drugega brega Ljubljanice. Bil je negiben in je lebdel na trebuhu z obrazom v vodi,« se spominja Lučić.

Telalović, ki je skočil v vodo, se vsega ne spominja prav dobro. »Vrgel sem mu vrv. Zavpil mi je: 'Pazi drugi del, da ne bi vrv padla v vodo,' in se prijel za vrv. Z eno roko se je je držal, z drugo pa je držal moškega,« je še povedal Lučić. Ko ju je privlekel na breg, je prišel reševalec, ki jima je pomagal po strmem bregu zvleči obupanca. Reševalec je ugotovil, da moški še diha, in začel masažo srca. Od obvestila prek policijske radijske postaje do trenutka, ko so začeli reševalci moškega oživljati, je minilo le devet minut.

»Ko sem skočil v vodo, mraza nisem začutil, saj mi je telo preplavil adrenalin. Šoka zaradi ledene vode sem se zavedel šele, ko sem prišel ven. Moje roke so bile zaradi mraza popolnoma otopele. Ko sem mu rekel za vrv, nisem več čutil nog in rok, popolnoma mi je zmanjkalo moči,« se spominja Telalović.

Policista, ki skupaj delata šele od oktobra lani, sta izvedela, da je moški preživel, kar je prav gotovo največja nagrada za njuno požrtvovalnost.