Izginil med preiskavo o tihotapljenju cigaret

Clintonova: Pogrešani nekdanji agent FBI naj bi bil nekje v jugozahodni Aziji.

Objavljeno
04. marec 2011 10.01
T. L./STA
T. L./STA
WASHINGTON – Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v četrtek povedala, da imajo znamenja, da je pogrešani 63-letni nekdanji agent FBI Robert Levinson živ in je nekje v jugozahodni Aziji. Ob tem je iranske oblasti vnovič pozvala, naj pomagajo ZDA pri njegovem iskanju.

Levinson se je upokojil leta 1998 in se zaposlil kot zasebni detektiv. Leta 2007 naj bi raziskoval tihotapljenje cigaret in preiskava pa naj bi ga privedla do otoka Kiš v Perzijskem zalivu. Kiš je je prostotrgovinsko območje, središče turizma, pa tudi tihotapstva. Levinsona je nazadnje videl Davud Salahudin, iranski begunec pred ameriškim zakonom, ki je leta 1980 v ZDA ubil iranskega diplomata. Salahudin trdi, da je videl, da so ga zasliševali agenti iranske vlade.

Pretekli teden je WikiLeaks objavil diplomatsko depešo, ki navaja enega od političnih zapornikov v Iranu, da je v celici videl napisano Levinsonovo ime. ZDA si od začetka prizadevajo, da dobijo pojasnila od iranske vlade, kje je upokojenec, ki boleha za diabetesom in visokim krvnim pritiskom. Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je doslej vztrajno zanikal, da bi kaj vedel o tem, obenem pa spraševal, kaj je Levinson v resnici počel na Kišu. Levinson je doma na Floridi zapustil ženo in sedem otrok.