Izgubljeno pleme v džungli Amazonije

Življenje na meji med Brazilijo in Perujem: boj za obstanek.

Objavljeno
01. februar 2011 10.47
Šp. S.
Šp. S.
AMAZONIJA – Brazilske oblasti so v džungli Amazonije ob brazilsko-perujski meji odkrile pleme, ki živi izolirano od civilizacije in je kakor ujeto v času, pozabljeno v preteklosti. Pleme so nekaj časa opazovali in ugotovili, da je tako rekoč zaprto na omejenem ozemlju in da se hrani predvsem z gozdnimi plodovi.

Tamkajšnje oblasti so zaskrbljeni za njihovo varnost, zato so se obrnili po pomoč na britansko humanitarno organizacijo, da bi pleme zaščitili. Bojijo se namreč, da bi tisti, ki bežijo skozi Amazonijo, ogrozili njihov obstanek. Medtem ko so v Braziliji zaskrbljeni za prebivalce deževnega gozda, Peru ne kaže zanimanja.

Člani plemena imajo nenavadno čelo in dolge lase ter spominjajo na Indijance. V skupnosti živi približno 150 ljudi, ki uporabljajo kovinske predmete, predvsem nože. Večinoma nabirajo sadje in zelenjavo, ukvarjajo pa se tudi z ribolovom. Človekoljubna združenja po svetu skrbi, da bi lahko pleme izumrlo, če bi spremenilo ali izgubilo svoj edinstveni način življenja.

Fiona Watson iz britanske humanitarne organizacije je jezno povedala, da ne razume, zakaj veliko ljudi misli, da člani plemena nimajo enakih pravic kot vsi drugi. Dodala je, da pleme očitno dobro živi, saj so videti popolnoma zdravi. O njih je znano zelo malo, vemo pa, da so zelo ranljivi in nimajo svojega jezika.