Izpoved dveh Slovenk o Vietnamu

Klare in Jane varnost ladjice ni skrbela, bolj sta se bali, da jima bodo za večerjo postregli pečenega psa.

Objavljeno
18. februar 2011 10.52
T. L./R. S.
T. L./R. S.
Včeraj smo poročali o nesreči turistične ladjice, ki je na dno morja potegnila deset turistov in dva domačina. Pogovarjali smo se z dvema mladima Slovenkama, Klaro Svetičič in Jano Pretnar, ki sta bili v Vietnamu in se peljali s tovrstno ladjico.

Kakšne so te turistične ladjice oziroma ladjica, ki je potonila in s katero ste se v času počitnic peljali tudi vi?


Klara: Ker je zaliv Halong ena izmed najbolj obiskanih turističnih točk v Vietnamu in je od glavnega mesta oddaljen slabih 200 kilometrov, si večina turistov, ki obiščejo ta vietnamski biser (Halong bay sestavlja 1996 apnenčastih otokov in je pod Unecsovo zaščito) izlet rezervira že v Hanoju. Agencije, ki ponujajo eno-, dvo- ali tridnevne izlete, ti natančno povedo, katere dejavnosti bodo na izletu. Poleg tega ti pokažejo slike različnih junk (lesene ladje z različnimi kitajskimi motivi), saj imaš na izbiro take s skromnejšo opremo (skupna kopalnica, skromnejši obroki hrane) do zelo luksuznih, tako da točno veš, kaj lahko pričakueš. Tako kot večina turistov, sem se tudi jaz odločila za srednjo opcijo, ki v podpalubju ponuja 12 kabin za spanje, v srednjem delu ladje je prijetno opremljena restavracija/prostor za skupno druženje, na zgornji palubi pa je terasa z ležalniki. Na 30-metrski ladji, ki ni bila polno zasedena, sem bila s še 11 turisti in niti za trenutek nisem pomislila, da bi lahko bilo kaj narobe. Opazila sem tudi, da imajo rešilne jopiče, osebje je bilo profesionalno in prijazno.

Jana: Eno- ali večdnevni izlet s turistično ladjico si lahko rezervirate že v mestu Hanoj, kjer je zaradi naraščajočega povpraševanja turistov z vsega sveta in uvrstitve zaliva Halong na Unescov seznam, možno najti veliko število turističnih agencij, ki ponujajo tovrstne izlete. Njihove ponudbe so si cenovno in programsko precej podobne, saj vsi ponujajo izlete, ki vključujejo vožnjo z lesenimi ladjami, več postankov na manjših otokih ter ogled kraških jam in največjega otoka, na katerem je možno preživeti noč. Sama sem se odločila za izlet v zaliv Halong po ogledu fotografij, ki so me takoj prepričale v edinstvenost tega zaliva. Zaliv Halong oziroma v prevodu zaliv Dvigajočega se zmaja, velja za eno od najlepših znamenitosti v Vietnamu.

Lahko opišete vašo izkušnjo prevoza s turistično ladjico?

Klara: Skupaj z vodičem smo se odpravili do pristanišča, kjer smo se vkrcali na eno izmed več sto ladij, se namestili v kabinah, vodič nam je razložil, kaj vse bomo počeli oziroma videli v teh dveh dneh. Med mirnim plutjem med otoki je sledilo prijetno spoznavanje sopotnikov, kosilo, večerja ... Ob postanku so nam bili na voljo kajaki, da smo se še sami malce popeljali med otoki (vsi, ki smo se usedli v kajak, smo seveda dobili rešilne jopiče), sledil je obisk enega izmed največjih otokov, kjer je čudovita kraška jama. Vzdušje na ladji je bilo prijetno, mirno, uživali smo tudi na zgornji palubi, kjer je razgled na otoke res dih jemajoč.

Jana: Že v Hanoju je bil organiziran prevoz do tri ure oddaljenega zaliva, kjer sem se v družbi vietnamskega vodiča in preostalih 15 turistov vkrcala na eno izmed lesenih ladij. Po celodnevni vožnji in nekaj postankih na majhnih otokih smo prvo noč preživeli na leseni ladjici, kjer so nam postregli s tradicionalno vietnamsko večerjo. Naslednji dan smo pot z ladjico nadaljevali med nekaj več kot 3.000 čudovitimi otočki oziroma stožci iz apnenca. Med samo potjo smo si ogledali še nekaj kraških jam in imeli možnost vožnje s kajakom. V poznem popoldnevu smo prispeli do največjega otoka Cat Ba, kjer smo preživeli drugo noč. Celoten izlet je potekal v zelo prijetnem in sproščenem vzdušju, saj so nas vse navdušili čudovita pokrajina, plavajoče vasi in predvsem nasmejani obrazi domačinov.

Kako ste doživeli potovanje po Vietnamu? Ste morda opazili kaj takšnega, kar bi lahko pomenilo grožnjo za varnost turistov?

Klara: Vietnam je čudovita dežela, ki ti ponuja veliko različnih doživetij: na severu uživaš v trekingih med vietnamskimi vasicami in riževimi terasami, v osrednjem delu te presenetijo peščene sipine in prijetna kolonialna mesta, na jugu pa si privoščiš malce počitka in razvajanja na plažah. Moram reči, da sem videla že kar nekaj sveta, toda tako varno, kot sem se počutila v Vietnamu, ne vem, če sem se že kje. Moram reči, da je moja vietnamska izkušnja izjemno pozitivna.

Jana: Celoten Vietnam se mi zdi precej varen, saj nikjer nisem imela občutka, da bi bila kakor koli ogrožena.

Je Vietnam po vaši oceni in izkušnjah varna turistična destinacija za Slovence? So mogoče kakšne stvari, pri katerih je morda potrebna mera previdnosti?

Klara: Vietnam definitivno je varna destinacija. Ljudje so prijazni in vedno so ti pripravljeni dati nasvet oziroma ti ponudijo pomoč, če je to potrebno. Transport in hotelske namestitve se urejeni zelo dobro. Seveda je pa tako kot povsod potrebno odgovorno in primerno obnašanje.

Jana: Glede na moje izkušnje je še največja previdnost potrebna pri naročanju lokalne hrane – kaj hitro se vam namreč lahko zgodi, da vam namesto želene hrane na krožniku prinesejo pečenega psa, ki v Vietnamu še vedno velja za specialiteto.