»Jaco, odlazi!« odmeva po Zagrebu

Policija z barikadami obkolila Markov trg; organizatorja protivladnih protestov aretirali.

Objavljeno
22. februar 2011 16.16
T. L.
T. L.
ZAGREB – Na zagrebškem Markovem trgu se je že zjutraj zbralo večje število policijski sil. Ne po naključju, ampak z nalogo, da zaustavijo na facebooku napovedan protest zoper Jadranko Kosor in njeno vlado. Z železnimi ogradami so zaprli dostop do Markovega trga, na katerega po poročanju hrvaškega Indexa niso spuščali niti turistov.

Protest se je začel na Trgu bana Jelačića, kjer so se – kot so pobudniki napovedali že na facebooku – ob 13. uri začeli zbirati protestniki, od koder pa so krenili proti Markovemu trgu. Za zdaj naj bi se zbralo okoli 200 ljudi, ki so na poti do trga vzklikali »Lopovi, lopovi!« Preden pa so dosegli Markov trg, so jih zaustavili policisti.

Aretirali organizatorja protestov

»HDZ, lopovi!« in »Jaco, odlazi!« se je razlegalo iz grl protestnikov. Nekateri so preskočili barikade, a so s pomočjo specialnih policijskih enot pristali v maricah. Med aretiranimi pa je po poročanju medijev tudi organizator protesta Ivan Pernar, ki je že najavil nove demonstracije po vsej Hrvaški za četrtek ob 18. uri.

Tudi iz drugih stranskih ulic se protestnikom ni uspelo prebiti do Markovega trga, saj so povsod naleteli na barikade. Namesto tega skandirajo »Jaco, lačni smo in žejni!«, nekateri protestniki pa so začeli policiste obmetavati s kovanci. Okoli 14. ure je na barikadah vztrajalo še okoli sto protestnikov, poroča hrvaški Index.