Janković ovadbe ni videl

Tožilstvo še poziva, naj »zadevo čim prej sprocesira«.

Objavljeno
09. februar 2011 17.24
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – Ljubljanski župan Zoran Janković, ki je bil, preden je postal župan, tudi predsednik uprave Mercatorja, ne ve, ali je ovaden zaradi domnevne zlorabe položaja v Mercatorju, saj ovadbe ni videl. Janković, ki je danes v Ljubljani poudaril, da mu nihče »ni dal niti evra«, tožilstvo poziva, naj »zadevo čim prej sprocesira«.

Dvakrat na zaslišanju


Janković je pojasnil, da je bil dvakrat na zaslišanju na policijski postaji v Postojni. Prvič je bil zaslišan v zvezi z objektom Mercatorja na Vrhniki, drugič pa je bil zaslišan glede gradnje Mercatorjevega nakupovalnega centra v Nišu. Poudaril je, da ne ve, kaj bi bilo spornega pri omenjeni pogodbi za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki jo je podpisal podpredsednik uprave Mitja Marinšek. Marinšek je po Jankovićevih besedah sicer dobro opravil svoje delo pri pridobivanju gradbenega dovoljenja.

Posredovanje pri pridobitvi gradbenega dovoljenja je po Jankovićevih besedah običajen posel, obstajajo pa različne oblike takšnega poslovanja. Poudaril je še, da ne pozna lastnika ciprskega podjetja, ki je posredovalo pri pridobitvi gradbenega dovoljenja, saj sam tudi ni bil podpisnik pogodbe. Zagotovil pa je, da nihče od domnevno ovadenih ni pomislil na provizijo.

»Revizija ni ugotovila nobene napake«


»Nočem se izgovarjati na dve pravni državi, zame pravna država deluje, verjamem in policiji in tožilstvu ter sodstvu,« je poudaril Janković, ki si želi čim prejšnjega konca zadeve. Revizijska hiša, ki je leta 2006 opravila revizijo poslovanja Mercatorja, je bila po Jankovićevem mnenju zelo korektna, na ugotovljeno pa nima pripomb. »Revizija ni ugotovila nobene napake,« je poudaril.

Mediji so namreč v ponedeljek poročali, da so postojnski policisti Jankovića in še tri nekdanje vodilne v Mercatorju ovadili zaradi zlorabe položaja, ker naj bi pri gradnji nakupovalnega centra v Nišu pobirali provizije.

Janković naj bi prek prijateljskih podjetij skupaj s še tremi ovadenimi protipravno pridobil okoli 100.000 evrov. Ko je prvič kandidiral za župansko mesto v Ljubljani, so revizorji opozarjali, da je podjetje Fakim s Cipra porabilo 20.000 evrov za stroške in 80.000 evrov za pridobitev gradbenega dovoljenja za center v Nišu.