Jankovićevi redarji bežijo

Šikanirajo jih zaradi bolniškega dopusta in grozijo z odpovedmi, so v pismu Žurnalu24 potožili redarji.

Objavljeno
07. marec 2011 09.12
K. K.
K. K.
LJUBLJANA – »V mestnem redarstvu vladajo nemogoče razmere za delo,« so v pismu Žurnalu24 zapisali ljubljanski mestni redarji. V zadnjih dveh letih je odšlo 10 redarjev, v Mestni občini Ljubljana pa so jih v tem času po uradnih podatkih zaposlili 13.

Mobing

Redarji vodstvu očitajo mobing, da jih šikanirajo zaradi izkoriščanja bolniškega dopusta in jim grozijo z odpovedjo delovnega razmerja. Med tegobami redarji naštevajo navodila za izvajanje nalog, za katere nimajo pooblastil: »Na ukaz smo morali pregledovati, ali imajo taksiji vinjete, čeprav nimamo teh pristojnosti.« Vodja mestnega redarstva Andrej Orač odgovarja, da imajo redarji »pristojnost za ukrepanje v skladu z odlokom o prevozih avtotaksijev«. Vendar v tem odloku ni nikjer zapisano, da lahko redarji kaznujejo taksiste, če nimajo vinjete.

Ves dan, a brez dodatka

Redarji tožijo še, da včasih delajo 24 ur skupaj, vendar jim dodatka za to ne izplačajo. Dodajajo, da se urnik vsak dan spreminja in ne vedo niti, kako bodo delali naslednji dan. Njihov šef Orač pojasnjuje, da je razpored dela na oglasni deski praviloma objavljen najmanj osem dni vnaprej, če pa se zgodi sprememba (denimo zaradi bolniškega dopusta), ga pisno ali ustno spremeni. Dodaja, da redarjem izplačujejo dodatke za delo preko polnega delovnega časa.

Šef parkira pri invalidih

Vodji redarstva podrejeni očitajo tudi, da na službenem parkirišču parkira na prostoru za invalide, a ima Orač za to veljavno parkirno karto, ki mu jo je izdala upravna enota.