Janša bi moral iz politike, če je zmontiral dokument

Predsednik Zbora za republiko je napovedal prepričljivo zmago SDS na prihodnjih volitvah.

Objavljeno
05. marec 2011 16.00
Ma. F./STA
Ma. F./STA
LJUBLJANA – Predsednik Zbora za republiko in nekdanji minister za javno upravo Gregor Virant je v pogovoru za Dnevnikov objektiv napovedal prepričljivo zmago SDS na prihodnjih volitvah. Glede arhivov pa pravi, da bi moral predsednik SDS Janez Janša oditi iz politike, če bi se dokazalo, da je zmontiral dokument, ki naj bi obremenil predsednika republike.

Virant opozarja, da noben dokument, s katerim je SDS predsednika države Danila Türka obtožila laganja, ni bil ponarejen, samo zloženi so bili skupaj na nekorekten način. »Objavljeno je bilo na sporen, nekorekten način,« je dejal.

Kot pravi, Janši ne bi pripisal, da je namerno sestavil dokumente na manipulativen način. »Kolikor ga poznam, kaj takega ne bi bilo v skladu z njegovo naravo in inteligenco,« je dejal.

Vendar je bila napaka storjena in v vsakem primeru je priznanje napake in opravičilo na mestu, meni Virant. Kot ocenjuje, dodatno pojasnilo ne bi bilo odveč.

Če pa bi se dokazalo, da je Janša ali kateri koli drug politik ponaredil ali zmontiral kakšen dokument, bi bila po Virantovih besedah nedvomno edina logična konsekvenca odhod iz politike.

Zelo verjetno bodo imeli zadnji dogodki odmev v javnem mnenju in verjetno bo SDS izgubila del podpore, pravi. »S tega zornega kota se mi zdi to, kar se je zgodilo, politična napaka SDS,« pravi Virant.

Opozarja, da Janša v zadnjih mesecih skupaj s strokovnim svetom, v katerem sodeluje tudi sam, intenzivno pripravlja alternativni program in ta projekt teče zelo dobro, je dejal Virant. »Ni mi jasno, zakaj ne bi stranka pozornosti javnosti usmerila v uspešen in za ljudi pomemben del svojih aktivnosti, namesto da jo usmerja na tisto področje, kjer ponavadi izgublja,« meni.