Janša odgovarja na obtožbe o trgovini z orožjem

Janša meni, da staro orožje ne bo dovolj za izhod iz krize.

Objavljeno
06. marec 2011 22.46
Ma. F.
Ma. F.
LJUBLJANA – Janez Janša se je vrnil s službene poti iz Helsinkov, nakar je v pregledih medijskih objav našel vrsto novih oziroma ponovljenih obtožb od različnih oseb na temo trgovine z orožjem. Kot je danes objavil na spletni stranki stranke SDS, se mu zdi zanimivo, da so med temi osebami najglasnejši tisti, ki so bili sami zaloteni pri protizakonitem trgovanju.

Njegov odgovor na obtožbe

»Nikoli nisem bil prejemnik kakršne koli gotovine od trgovine z orožjem niti kakršne koli podkupnine v kakršni koli obliki,« je zapisal v pismu.

Janša je nadaljeval, da je bila oborožitev razorožene Slovenije v letih 1990–1992 njegova odgovornost, naložena z odločitvijo demokratično izvoljene slovenske skupščine maja 1990. »Vzpostavitev mirnodobnega obrambnega sistema po dobljeni vojni za Slovenijo prav tako. Tudi pomoč sosednji državi je bila v varnostnem interesu Slovenije in potrjena na pristojnih organih. Vsi postopki, ki smo jih pri tem izvedli, so bili legitimni in zakoniti. Tudi menjava in odprodaja viškov opreme iz zavzetih skladišč JLA, ki je omogočila nakup novih sredstev za slovenski obrambni sistem. Zaradi embarga na uvoz orožja, ki je favoriziral agresorja (JLA), teh sredstev ni bilo mogoče kupiti z javnimi razpisi ali neposredno od posameznih držav.«

Nadalje je Janša zapisal, da je veliko ljudi, znanih in neznanih, veliko tvegalo, da so bili uspešni. »Današnje obtoževanje posameznikov brez podlage in brez dokazov je ob 20. obletnici osamosvojitve in vojne za Slovenijo še posebej nizkotno. Kar štiri leta, od leta 1993 do leta 1997, so se politično posebej motivirani preiskovalci zaganjali v to temo. Preiskali so vse in zaslišali na desetine ljudi. Če so bili proti komur koli podani utemeljeni sumi kakršne koli zlorabe, so bili pristojni dolžni na licu mesta ukrepati s pravnimi sredstvi.«

»Aktualna gonja, motivirana z obupnim poskusom odvrniti pozornost od rastoče brezposelnosti in katastrofalnega upravljanja države, ne bo rešila niti države niti vlade. S politično propagando in medijskimi monopoli je sicer mogoče blatiti politične tekmece, ni pa mogoče s temi sredstvi reševati nakopičenih gospodarskih in socialnih problemov. Ker vlada in njeno politično zaledje svoje moči posvečata predvsem prvemu, Slovenija vse bolj zaostaja,« je še zapisal Janša.