Janša pet ur iskal dokumente v Arhivu RS

Predsednik SDS Janez Janša je skupaj s Žigo Turkom in sodelavcema obiskal Arhiv RS.

Objavljeno
26. februar 2011 10.55
Ma. F./STA
Ma. F./STA
LJUBLJANA – Predsednik SDS Janez Janša je v petek skupaj s strankarskim kolegom Žigo Turkom in dvema strokovnima sodelavcema SDS obiskal Arhiv RS, kjer so skoraj pet ur iskali dokumente, ki bi dokazovali povezavo med nekdanjo Službo državne varnosti in manjšinsko komisijo pri Socialistični zvezi delovnega ljudstva (SZDL).

Pri tem so pregledali okoli pet odstotkov gradiva. Janša pa je po pregledanem gradivu prepričan, da so našli veliko takšnega, ki nakazuje, da je bila ta komisija, ki sta jo vodila Jože Hartman in za njim Danilo Türk, nekakšna depandansa Udbe.

Glede dokumentov, ki jih je SDS objavila na svoji spletni strani in naj bi dokazovali obveščenost predsednika republike Türka o bombnem napadu v avstrijskem Velikovcu, pa zdaj Janša priznava, da so dokumente sicer našli v Arhivu RS, vendar kaže, da so bili na različnih mestih in različnih mapah.

Pred dnevi je namreč v javnost prišla novica, da je SDS ponarejala dokumente, ki naj bi dokazovali obveščenost Türka o velikovškem dogodku leta 1979, kar pa so v stranki zanikali. Pozneje so na spletni strani zapisali, da dopuščajo možnost, da so bila gradiva SZDL v Arhivu RS zložena v isto mapo in nato v datoteko poskenirane tudi strani, ki niso bile priloga k dopisu z dne 2. julija 1980.

V Arhivu RS izključujejo možnost, da bi se izločitev dela kopij ali spreminjanje zaporedja posameznih kopij zgodila po krivdi delavcev v arhivu. Gradiva namreč ob posebni proceduri kopirajo uporabniki sami.

Nekdanji minister v Janševi vladi Žiga Turk pa je dejal, da se je ogleda dokumentacije v Arhivu udeležil zato, da bi se na lastne oči prepričal, kako se dela z arhivskimi dokumenti. Turk je sicer pred dnevi na spletnem omrežju twitter glede dokumenta, ki ga je objavila stranka, zapisal, da je zavajajoč in da se tako ne dela.