Je medveda 
zastrelil ravbšic?

Zagotovo gre za mlajšega medveda, ki je lani nekajkrat prečil območje Pustega rovta med Stolom in Golico.

Objavljeno
14. februar 2011 14.39
Boštjan Fon
Boštjan Fon
DOVJE MOJSTRANA - Samotno gorniško potepanje z bajlami in derezami za ledno plezanje po zamrznjenih slapičih in globokih grapah pod sedlom Mlinca, ki je umeščeno v Karavankah nad vasjo Dovje, je Romana Skumavca presenetilo z žalostno najdbo. Pripadnik policijske gorske enote, član alpinističnega odseka Mojstrana in fotograf narave je naletel na okostje medveda: »Bil je pod snegom, živali pa so ga ob otoplitvi zavohale in ga zvlekle na plan.«

Med treningom plezalnih veščin pod Dovško babo, nekje na drugi tretjini začrtanega vzpona, ga je okoli sto višinskih metrov pod sedlom spreletel srh: »Obrnil sem se desno in v grabnu zagledal nekaj neobičajnega. Premaknil sem se malce bližje in videl, da je tam dodobra ožrto okostje živali. Sestopil sem do kraja in takoj spoznal, da gre za okostje medveda.« Prizor je poslikal in dokumentiral: »Večkrat sem naletel na mrtve živali v gozdu, saj sem veliko v naravi. Tudi takšne sem že našel, na katerih se je dobro videlo, da so ustreljene.« Je medveda kdo ustrelil in je potem, ko je z njega odrezal vse, kar zelena bratovščina šteje kot trofejo, ostalo zbrcal čez rob, da bi skril svoje početje? »Tega se ne da dokazati, saj je tam le okostje, pa še to je razmetano. Mrhovinarji so ostanke medveda raznesli in morda je s kakšnim kosom šla tudi krogla, kdo bi vedel.« Skumavec je okostje pustil tam, kjer ga je našel, saj dobro ve, da bo narava najbolje poskrbela za neljubo najdbo pod sedlom Mlinca.

»Truplo medveda je bilo čez zimo pod snegom, zdaj ko se je snežna odeja delno sesedla, delno pa stopila, pa so ga mrhovinarji začeli brskati ven. Da bi medveda takole obrali, do kosti, se je moralo to zgoditi najmanj pred dvema mesecema.« Po pogledu na ostanke mesa na kosteh oziroma vidne svežine, torej da na ostankih še ni gnilobe, bi rekel, da gre za medveda, poginulega v tem obdobju, star pa je bil okoli dve leti, blizu trem,« je po pregledu fotomateriala ugotovil priznani slovenski fotograf divjih živali Andrej Tavčar , ki razmere zaradi svojega dela v Karavankah izjemno dobro pozna. Tudi teren mu je znan do potankosti: »Na območju Karavank sem medveda nekajkrat sledil, vendar ga tu nikoli nisem srečal iz oči v oči.«

Lani so na Pustem rovtu, prav tako v Karavankah, opazili medveda, ki je prečil območje; po pripovedovanjih strokovnjakov je šlo za mlajšega medota, ki je iskal svoj življenjski prostor morda na naši, morda pa na severni, avstrijski strani hribovja. Po pogledu na okostje smo skoraj prepričani, da gre za istega medveda, ki je doživel bridki konec pod sedlom Mlinca.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Dve lovski preži sta v okolici, kjer je bilo najdeno okostje, ena je od kraja pogina oddaljena le okoli dvesto metrov.