Je svet na robu radioaktivne katastrofe?

Diplomatske depeše tokrat razkrivajo, da Al Kaida načrtuje napad s tako imenovano umazano bombo.

Objavljeno
02. februar 2011 13.08
Mi. S.
Mi. S.
LONDON – Vsekakor se zgodba o diplomatskih depešah, ki jih je pridobila stran WikiLeaks, ne bo tako hitro končala. Tokrat razkrivajo, da so obveščevalne službe na srečanju zveze Nato januarja 2009 opozorile, da Al Kaida zelo verjetno izdeluje tako imenovano radioaktivno improvizirano eksplozivno napravo ali umazano bombo.

Improvizirana eksplozivna sredstva z radioaktivno polnitvijo bi lahko teroristične celice uporabile za napade na tuje vojake v Afganistanu ali na drugi svetovnih žariščih, lahko pa tudi v mestih. Taka bomba bi z radioaktivnostjo onesnažila bližnjo in morda tudi širšo okolico za mnogo let naprej.

Po pisanju angleškega časnika Telegraph naj bi indijska obveščevalna služba opozorila ameriške kolege, da imajo teroristične celice tudi precej bolj napreden program razvoja biološkega orožja. Al Kaida naj bi tako imela že napredne tehnične sposobnosti za izdelavo eksplozivne naprave, ki ne bo le navadna umazana bomba.

Radioaktivni material iz Afrike in Rusije neznano kam ...

Dokumenti opisujejo tudi poskuse tihotapljenja nevarnega materiala prek Bližnjega vzhoda, Afrike in Evrope. Tako naj bi na vlaku na kazahstansko-ruski meji našli radioaktiven material, medtem ko naj bi neki preprodajalec v Lizboni poskušal prodati radioaktivne ploščice, ukradene v Černobilu.

Prav tako so razkrili, da so obogaten uran prepeljali čez celotno Ugando kar z avtobusom, skoraj pol tone koncentiranega urana v prahu pa iz rudnika v Namibiji.

FBI še vedno išče odgovorne za napad 11. septembra

Prav tako razkrita v dokumentih WikiLeaks pa je zgodba napada na WTC v New Yorku. FBI namreč še vedno išče tri oziroma štiri moške, ki naj bi 11. septembra nudili logistično podporo samomorilskim napadalcem. Osumljenci naj bi v ZDA prišli že vsaj teden pred napadom, vendar v Los Angeles, kjer so brezskrbno ležali ob hotelskem bazenu. Desetega semptebra so kupili karte za Washington, a so let zamudili. Ironično je bil to prav znani American Airlines let 77, ki je končal v Pentagonu. Lokacija teroristov, ki so drugače doma iz Katarja, je še danes neznana.

Tomihiro Taniguči, direktor mednarodne agencije za nuklearno energijo, je že večkrat v zadnjih letih opozoril ameriške oblasti, da svet stoji na robu jedrske katastrofe, če bo radioaktivni material prišel v roke teroristov.

WikiLeaks za Nobelovo nagrado za mir?

Norveški poslanec Snorre Valen je zaradi enega najpomembnejših prispevkov k svobodi govora in transparentnosti spletno stran WikiLeaks predlagal za Nobelovo nagrado za leto 2011.

Rok za oddajo nominacij se je iztekel v torek, Nobelov odbor pa srečnega dobitnika razglasi oktobra.