Jelinčič ponujal ženo za lasten žep

Poslej v parlamentu prepoved zaposlovanja sorodnikov.

Objavljeno
06. marec 2011 21.29
Ksenija Koren
Ksenija Koren
LJUBLJANA – Zmago Jelinčič Plemeniti, predsednik SNS in vodja poslanske skupine SNS, bi do konca leta strokovno pomoč in svetovanje za poslansko skupino naročil kar pri svoji ženi Moniki Zupanc Jelinčič. In to za 16.500 evrov bruto do konca letošnjega leta.

Generalni sekretarki državnega zbora Mojci Prelesnik je Jelinčič prejšnji mesec poslal izpolnjen in podpisan obrazec za oddajo naročila in posledično sklenitev pogodbe med svojo poslansko skupino in ženo. Storitev, ki naj bi jo opravljala, pa je specificiral kot »strokovno sodelovanje in svetovanje pri različnih zakonskih osnutkih, predvsem na področju javne uprave«. Kot je razvidno iz dokumenta, je pri tem urno postavko ocenil na 25 evrov bruto, v poslanski skupini pa bi jih po njegovi oceni potrebovali okoli 660.

Jelinčič je tudi sicer posebnež med slovenskimi predsedniki političnih strank. Vsaj med predsedniki parlamentarnih strank je namreč edini, ki ima naslov stranke kar na naslovu in v prostorih svoje domače hiše.

Pogodbe zaradi nasprotja interesov po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije Prelesnikova ni sklenila, ampak se je po pomoč obrnila tudi h komisiji za preprečevanje korupcije. Namestnica predsednika komisije Lilijana Selinšek je v mnenje med drugim zapisala, da je poslanec uradna oseba, zasebni interes uradne osebe pa »pomeni premoženjsko korist zanjo, za njene družinske člane in osebe javnega ali zasebnega prava, s katerimi ima ali je imela stike«. Za ugotovitev o nasprotju interesov pa zadostuje že videz, da hkratno opravljanje določenih nalog vpliva na nepristransko in objektivno opravljanje nalog tega uslužbenca.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Sankcij zoper sorodnike, ki so že zaposleni, trenutno še ni

V priponki objavljamo Jelinčičevo naročilo za sklenitev pogodbe.