Jelko Kacin »nezaželena oseba«?

Vsaj za srbsko zunanje ministrstvo: vmešaval naj bi se v notranja vprašanja Srbije.

Objavljeno
19. februar 2011 14.35
T. L./STA
T. L./STA
BEOGRAD – Srbsko zunanje ministrstvo naj bi poročevalca Evropskega parlamenta za Srbijo Jelka Kacina razglasilo za »nezaželeno osebo«, ker naj bi se vmešaval v notranja vprašanja Srbije. Uradni protest srbske vlade Evropski uniji naj bi sledil v prihodnjih dneh.

Kacin naj bi po poročanju srbskega Pressa pretiraval v izjavah, da so »spremembe v srbski vladi nujne« in da je potrebna »širša rekonstrukcija vlade«. To naj bi bilo za srbsko vlado neprimerno vmešavanje v notranje zadeve in razlog za protest pri EU, tudi sicer pa naj bi bili s Kacinom nezadovoljni, med drugim zato, ker naj bi v svojih izjavah podpiral neodvisno Kosovo, pa čeprav naj bi bila EU glede tega vprašanja statusno nevtralna.

Kacin za zaplet krivi medije

Kacin je za Press pojasnil, da njegova namera ni vmešavanje v srbske notranje zadeve, sicer pa je odgovornost za zaplet prevalil na medije, ki naj bi ga napačno citirali. Kot je pojasnil, je v odgovoru novinarju dejal, da tudi najširša rekonstrukcija srbske vlade, kolikor časa bo že vzela, ne bi smela ogroziti dinamike približevanja Srbije EU.

Ni pa želel komentirati navedb, da je v Srbiji precej osovražen. Press sicer navaja niz Kacinovih izjav in dejanj, ki naj bi dokazovala njegova protisrbska stališča, celo od obdobja, ko je bil med osamosvajanjem Slovenije sekretar za informiranje, pa vse do izjav, da je mesto Kosova v EU in da ga nobena država, vključno s Srbijo, ne bi smela blokirati na poti v Unijo.

Kacin: Takšne akcije so nepotrebne

Kacin je vmešavanje v srbske notranje-politične zadeve odločno zavrnil tudi v današnjem sporočilu za javnost. Hkrati je izrazil pričakovanje, da se srbsko zunanje ministrstvo »ne bo vmešavalo v notranje zadeve EP, njegovih delovnih teles, političnih skupin in ne v pristojnosti posameznih članov parlamenta«.

O pismu srbskega zunanjega ministrstva je bil Kacin, kot je pojasnil, obveščen v petek s strani njegove politične skupine liberalcev (Alde). »Moram reči, da me to ni presenetilo niti se to ni zgodilo prvič. Žal pa so takšne akcije nepotrebne, saj v ničemer ne prispevajo k hitrejšemu napredovanju Srbije na poti evro integracij,« je poudaril Kacin.

Izpostavil je še, da je že večkrat v evropskem parlamentu pohvalil približevanje Srbiji EU in predvsem »odlično delo vladne službe za približevanje k EU pod vodstvom Milice Delević, ki v proces evropskih integracij vlaga maksimalne napore«.