Kadrovske menjave v Hypo banki pod očesom inšpektorata

Inšpektorji v Hypo Alpe Adria banki zaradi tujih varnostnikov.

Objavljeno
10. februar 2011 13.48
S. U./ STA
S. U./ STA
LJUBLJANA – Potem ko je delegacija avstrijske Hypo banke včeraj obiskala Ljubljano, je bilo v nekaj urah zamenjanih kar sedem vodilnih mož njene slovenske podružnice. V Hypo Alpe Adria Banke so to bili Anton Romih, Urban Golob in Andrej Lah, v lizinški družbi pa Andrej Potočnik, Marcel Stumper in Aleksander Skubic.

Prizor kadrovske čistke naj bi po besedah očividcev spominjal na klasične akcijske filme. Najeti avstrijski varnostniki so v črnih oblekah vstopili v prostore banke ter od omenjenih zahtevali, naj zapustijo delovne prostore. Svoje grožnje so še podkrepili z zaplembo njihovih mobilnih telefonov, računalnikov in avtomobilskih ključev. Slovenska javnost je še vedno začudena, saj ne stara ne nova uprava nista želeli komentirati dogodka.

V uradni izjavi, poslani na naslov Banke Slovenije, se že pojavljajo špekulacije o sumih poneverb, korupcije, nezakonito pridobljenih materialnih koristi in malomarnosti. Lastniki Hypa so se po neuradnih informacijah osredotočili tudi na sume kršitev pri konkretnih primerih, med drugim v poslovanju s skupino Vegrad, odkrita pa naj bi bila še nejasna nakazila v Liechtensteinu.

Sicer pa je preiskava banke Hypo v Sloveniji začela vzporedno s preiskavo na Hrvaškem in v Avstriji, vendar slovenska policija pravi, da je bila njihova prekinjena že avgusta lani.

Izvedli inšpekcijski nadzor

Inšpektorat za notranje zadeve je danes uvedel inšpekcijski nadzor glede zakonitosti izvajanja dejavnosti zasebnega varovanja v Hypo Alpe Adria banki v Sloveniji ob sredini bliskoviti menjavi vodstva, v kateri so sodelovali tudi tuji varnostniki.

Inšpektorat namreč ugotavlja, ali so pri sredini akciji res sodelovali tujci, in če so, ali so delovali v skladu s slovensko zakonodajo. To v prvi vrsti pomeni, ali so imeli ustrezno licenco za varovanje. Javnost bo inšpektorat o ugotovitvah obvestil po koncu nadzora.

V slovenski izpostavi avstrijske bančne skupine Hypo Alpe Adria Bank International se je v sredo ob prisotnosti avstrijskih varnostnikov zgodila hitra zamenjava vodstva banke. Odpoklicali so sedem vodilnih v tej banki, njihova mesta pa je prevzelo novo tričlansko vodstvo iz Celovca.