Kairo: 600 poškodovanih, eden mrtev

Med protestniki in podporniki predsednika Mubaraka je izbruhnilo krvavo nasilje.

Objavljeno
02. februar 2011 18.21
Mi. S.
Mi. S.
KAIRO – Tisoče nasprotnikov in podpornikov, trenutno še predsednika Egipta Hosnija Mubaraka, se je na ulicah in na glavnem trgu egiptovske prestolnice srdito spopadlo. Po zadnjih poročilih je kakih 3000 podpornikov trenutega režima napadlo okoli 10.000 protestnikov. Poročajo o 596 ranjenih ljudeh, en pripadnik varnostnih sil pa je umrl, ko je po neuradnih podatkih padel z mostu.

Na trgu Tahrir je dopoldne, že deveti dan zapored, mirno vztrajalo več tisoč protivladnih protestnikov, nato pa so začele na trg sredi dneva dreti množice Mubarakovih privržencev. Mnogi med njimi naj bi bili plačanci, najeti s strani policije in varnostnih sil, da zanetijo nasilje in vnesejo razdor med ljudi. Veliko pa naj bi bilo tudi kar pripadnikov policije, tajne policije in službe državne varnosti v civilu, saj so pri njih odkrili službene izkaznice.

Proti popoldnevu so izbruhnili hudi spopadi, ki so se iz ure v uro stopnjevali. Proti večeru so novinarji s terena poročali o popolnem kaosu. Ljudje so se spopadali s pestmi, palicami, steklenicami in kamenjem, nekateri tudi z noži in mačetami, podporniki Mubaraka pa so s streh celo metali betonske bloke in zažigalne bombe ter na konjih in kamelah jezdili med opozicijskimi protestniki in vihteli z biči.

Vojaki očitno niso nameravali posredovati. Ko se je kaos stopnjeval, naj bi v zrak sicer izstrelili več opozorilnih strelov in celo uporabili solzivec, a do večjega posredovanja ni prišlo, čeprav naj bi privrženci opozicije vojake prosili za zaščito.

Sicer pa so podporniki oblasti svojo jezo stresli tudi na tuje novinarje, ki so s terena poročali o nemirih. Pretepli in ustrahovali so številne novinarje na trgu, belgijski in štirje izraelski novinarji so bili pridržani. Ti napadi naj bi odražali provladno stališče, da večina velikih tujih medijev simpatizira s protivladnimi protestniki.

Nasilje je le še pokazalo, v kakšni nevarni fazi je Egipt ta trenutek, saj se lahko nasilje na ulicah hitro stopnjuje v širše in bolj krvave spopade. Vsekakor se v Kairu obeta še en vroč večer in dolga noč.


Napad odreda kamel in konjev: