Kako nad plačilno nedisciplino?

Ker je problem dobil takšne razsežnosti, je vlada prisiljena ukrepati.

Objavljeno
04. marec 2011 09.14
T. L./STA
T. L./STA
LJUBLJANA – V DZ se bodo poslanci poglobili v paket zakonov za krepitev plačilne discipline v gospodarstvu, ki jih vlada predlaga v sprejem po nujnem postopku.

Vlada se želi problemu plačilne nediscipline, ki je po besedah finančnega ministra Franca Križaniča dobil takšne razsežnosti, da je prisiljena ukrepati, zoperstaviti z zakonom o preprečevanju zamud pri plačilih, novelo zakona o davku na dodano vrednost (DDV) in novelo zakona o javnem naročanju.

Predlog: najdaljši rok za plačilo 60 dni


Predlog zakona o preprečevanju zamud pri plačilih najdaljši dopustni rok za plačilo določa pri 60 dneh od dogovorjenega dne opravljene storitve ali dobave blaga oziroma za javne organe pri 30 dneh. Hkrati se uvajata obvezna prva prijava v večstranski pobot medsebojnih obveznosti ter register protestiranih menic zaradi neplačila.

Novela zakona o DDV bo neplačnikom preprečila, da bi uveljavljali odbitek davka, medtem ko bo prenovljeni zakon o javnem naročanju spremenil definicijo podizvajalca in tako preprečil izigravanje zdaj veljavne ureditve, po kateri so neposredna plačila obvezna le za prvi krog podizvajalcev.