Kdo laže: Janša ali Kacin?

Prvi je na morebitne nepravilnosti opozoril novinar Matjaž Frangež.

Objavljeno
28. februar 2011 18.46
S. N./STA
S. N./STA
LJUBLJANA – Kdo je komu predal poročilo o orožju, se zdaj dajeta dva nekdanja ministra za obrambo – Jelko Kacin je spomnil, da mu Janez Janša ni pripravil poročila, Janša odgovarja, da ga je pripravil tedanjemu premierju Janezu Drnovšku.

Prvi je na morebitne nepravilnosti opozoril novinar Matjaž Frangež, ki je opozoril, da podatki v poročilu, ki ga je ob primopredaji na obrambnem ministrstvu Janez Janša leta 1994 predal Jelku Kacinu, ne držijo, je v soboto o tem spregovoril tudi Kacin sam.

Za Multimedijski center Radiotelevizije Slovenija je dejal, da Janša za primopredajo ni pripravil poročila o trgovini z orožjem. Zato je primopredajo prekinil in zahteval pisno poročilo o trgovini z orožjem, za katero je Janša trdil, da ga sicer ima, a ga hrani le doma, na svojem računalniku. Tako je moral najprej domov po računalniški zapis, poročilo pa je bilo šele v nadaljevanju natisnjeno na ministrstvo za obrambo.

Janša je dokument natisnil in podpisal šele v fazi primopredaje, po njegovi razrešitvi, ko Janša formalno ni bil več minister, in ga označil dokument z najvišjo stopnjo zaupnosti in prepovedjo razmnoževanja, pojasnjuje Kacin.

Analiza naknadno pridobljene dokumentacije pa je pokazala, da v finančnem delu v mnogih primerih ne ustreza dejanskemu obsegu gotovinskih plačilnih tokov, trdi Kacin. Pojasnil je še, da je ministrstvo za obrambo v času, ko ga je sam vodil, v tej zadevi posredovalo informacije, gradiva, poročila in tudi ovadbe.

Janša je Kacinove trditve označil za neresnične, deloma pa tudi nesmiselne in protislovne. Trdi, da je bilo poročilo o trgovanju z orožjem izdelano na zahtevo in za tedanjega predsednika vlade Janeza Drnovška in ne za Kacina, Drnovšek pa je kot predsednik vlade tudi odločal, kaj bo z njim počel.