Kekec se vrača na police

Projekt je zagnalo podjetje Osem, ki je najelo blagovno znamko.

Objavljeno
27. februar 2011 09.01
Mo. S./STA
Mo. S./STA
MURSKA SOBOTA – V nekdanjem obratu za izdelavo konzerv Pomurke Mesne industrije je družba Osem poleg svojih izdelkov začela znova polniti nekoč priljubljeno pašteto kekec. Obrat in blagovno znamko so najeli, v projekt vložili 300.000 evrov, 18 zaposlenih pa bo letno izdelalo skoraj 900 ton konzerv.

Prvi mesec 40 ton kekca

Pričakovanja so velika, ne le zaradi blagovne znamke Kekec, ki je bila poleg Mure in Radenske nekoč najbolj prepoznavna v Pomurju, ampak tudi zato, ker so iz obrata v Račah prenesli tudi druge izdelke z ribjimi konzervami ter belim in rdečim mesom in tako združili dejavnost, je povedal lastnik družbe Osem Miro Flisar, ki je bil v 90. letih sedem let zaposlen v Pomurki, njegova družba pa je na slovenskem trgu že 17 let.

Prvi mesec bodo izdelali približno 40 ton kekca, skupaj z blagovno znamko Premium ter konzervami za trgovske blagovne znamke Spar, Tuš, Jager in Eurospin pa okoli 80 ton izdelkov mesečno. Selitev v Mursko Soboto, kjer so uredili novo kotlovnico, je bila po Flisarjevih besedah nujna tudi zato, ker se je konkurenca začela obnašati neposlovno.

Sprva za eno leto

Najemna pogodba je sklenjena po stečajnem zakonu za eno leto z mesečno najemnino 3000 evrov in možnostjo podaljšanja, od prodanih izdelkov paštete kekec pa bodo plačali še licenčnino. Za prostore in blagovno znamko imajo zagotovljeno tudi predkupno pravico.

Flisar pravi, da je najbrž edini, ki se je od začetka pogovarjal s stečajno upraviteljico Alenko Gril, poskušal je najti partnerje za oživitev še kakšnega obrata, vendar mu to ni uspelo. Predvideva, da bo Pomurka prodana po delih in takrat se bo poskušal vključiti v odkup tega obrata. Napoveduje pa tudi prodor na nekdanje jugoslovanske trge.