Ker bodo delno poplačani, so stavko preložili

V UKC Maribor še zanikajo, da bi zaradi novega načina dela (dežurstev) operacije odpadale.

Objavljeno
09. marec 2011 14.17
T. L./STA
T. L./STA
MARIBOR – Nezadovoljni s spremembo plačila dežurstev so zdravniki v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor za četrtek napovedali stavko. Ker pa jim je vodstvo zavoda obljubilo, da jim bo proste dneve, ki jih zaradi preobremenjenosti niso mogli izkoristiti, delno poplačalo, so stavko preložili za mesec dni.

Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko je po sestanku s stavkovnim odborom povedala, da bodo proste dneve, ki so rezultat dežuranja, izplačevali selektivno po zdravniku in oddelkih, ki so najbolj obremenjeni. Mesec dni bodo zadevo spremljali in nato ugotovili, ali je to ustrezna rešitev.

»Stavko smo preložili na osnovi ponudbe našega vodstva, ki se je približalo našim zahtevam s svojo ponudbo. Kaj to konkretno pomeni, še ne vem, saj smo se dogovorili, da bomo v najkrajšem možnem času dobili matematično-finančni izračun,« je pojasnil vodja zdravniškega sindikata Fides v Mariboru Boris Rižnar. »Gre predvsem za stimulacijo za najbolj obremenjene v dežurni službi,« je dodal.

Strokovna direktorica je poudarila, da veliko manevrskega prostora nimajo, saj so omejeni s pravilnikom o organizaciji neprekinjenega zdravstvenega varstva, ki ga je sprejel minister za zdravje Dorijan Marušič in pomeni za večino dežurajočih zdravnikov v UKC Maribor nižje plačilo dežuranja.

Strokovna direktorica: operacije ne odpadajo


Obenem je zanikala navedbe, da zaradi spremenjenega načina dela odpadajo operacije, in predložila statistiko o opravljenem delu v prejšnjem mesecu. Ta kaže, da so letni program za februar v primerjavi z januarjem presegli za 1,4 odstotka, v primerjavi s februarjem lani pa so opravili 111 posegov manj.

Zdravniki so z enodnevno opozorilno stavko želeli opozoriti tudi na preobremenjenost in pomanjkanje kadrov v UKC Maribor, vodstvo pa jim je zagotovilo, da bodo te težave z olajšanim zaposlovanjem zdravnikov iz tujine in večjim številom specializantov lahko kmalu omilili.

Delo v UKC Maribor bo v četrtek po zagotovilih vodstva potekalo po ustaljenem redu, o morebitni stavki pa bo znova govor čez mesec dni.