Klinični center zaprt za vse obiske!

Sezonska črevesna virusna obolenja so glavni krivec za zaprtje ljubljanskega kliničnega centra.

Objavljeno
04. februar 2011 14.48
Mi. S.
Mi. S.
LJUBLJANA – Zaradi širitve sezonskih črevesnih virusnih obolenj so od danes do nadaljnjega prepovedani vsi obiski v glavni stavbi kliničnega centra v Ljubljani. Prepoved obiskov je pomembna prevsem zaradi zaščite tako hospitaliziranih pacientov kot tudi zaposlenih.

Kroženje virusov influence je po ocenah inštituta za varovanje zdravja (IVZ) verjetno doseglo vrh. Kot navajajo v poročilu, so zaznali zmeren upad akutnih okužb dihal, medtem ko je gripi podobnih bolezni še nekoliko več kot teden prej. Kljub uradni statistiki pa nekatere bolnišnice še opažajo porast okužb in so zato omejile obiske.

V Splošni bolnišnici Celje pa so zaradi naraščajočega števila gripoznih obolenj obiske hospitaliziranih bolnikov prepovedali v četrtek. Hospitaliziranega bolnika lahko do nadaljnjega obišče en najbližji svojec, vendar pod pogojem, da je zdrav.

Na IVZ sicer navajajo, da še naprej potrjujejo virus nove gripe iz leta 2009 ter virus influence B, povečuje pa se število primerov virusa influence B. Potek okužbe je enak pri obeh virusih in ju brez laboratorijske potrditve ni mogoče razločiti, pojasnjujejo. Pri manjšemu številu bolnikov so zaznali tudi virus influence A (H3N2).

Potek gripe se med sezono ni spremenil, odvisen je predvsem od bolnikovega splošnega stanja oziroma stanja njegovega imunskega sistema. V bolnišnicah je število sprejemov zaradi akutnih okužb spodnjih dihal primerno letnemu obdobju, pojasnjujejo na IVZ.